Česká Transplantační Společnost pacientům   

Poradna pro pacienty před a po transplantaci a jejich blízké

Lékaři, zabývající se ve své každodenní praxi transplantací orgánů, odpovídají na vaše otázky.

Na Vaše dotazy odpovídají MUDr. Soňa Fraňková, MUDr. Štefan Vítko, CSc. a doc. MUDr. Petr Němec, CSc. MBA

  

Ledviny

18.07.2017
Dobrý den, bratr žije v USA a rád bych mu daroval ledvinu. Operace se bude provádět tam a zajímá mě, jestli díky tomu nebudu mít problém s následnou péčí doma v ČR. Mám na mysli pravidelné roční (nebo půlroční?) kontroly, testy atd. Vlastně ani nevím, kdo a kde by je v takovém případě mel provádět ... Díky a zdravím

Dobrý den, velmi si vážíme Vašeho rozhodnutí darovat ledvinu k transplantaci svému bratrovi, bez ohledu jestli se tak děje u nás nebo v jiné zemi. Po "dárcovské" nefrektomii Vás může sledovat kterýkoliv nefrolog, nejlépe podle místa bydliště, pokud jste z Prahy a okolí, můžete být klidně sledován u nás v IKEM. Nevidím žádný důvod, proč byst měl mít s dalším nefrologickým sledováním jakýkoliv problém. Bylo by fajn, kdybyste z nemocnice, kde se to odehraje, přinesl lékařskou zprávu.
MUDr. Štefan Vítko, stvi@ikem.cz, 19.07.2017


18.06.2017
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by měl dárce ledviny držet nějakou dietu, zda může pít v omezené míře alkohol a kávu. Od kolika let může dítě přijmout ledvinu od dospělého, zda může nezletilý bratr darovat ledvinu. Děkuji.

Dobrý den, děkuji Vám za dotazy týkající se darování ledviny žijícím dárcem. Omezení závisí na zdravotním stavu před darováním ledviny. Dárci mohou být mladší i starší. Ti starší mohou mít nějakou přidruženou chorobu např. dobře kontrolovanou arteriální hypertenzi apod. Pokud měl dárce před odběrem ledviny (jednostrannou nefrektomií) vynikající funkci ledvin, neměl žádný močový nález a zcela normální hodnoty krevního tlaku, bude jeho omezení po nefrektomii minimální. Dieta se zpravidla nedoporučuje žádná, nemocní s hypertenzí by měli omezit solení. Střídmá konzumace alkoholu a kávy se nezakazuje. Transplantace dospělé ledviny dítěti nezávisí na věku, ale velikosti ledviny dospělého dárce. Pro velmi malé (např. několika měsíční, či roční dítě) není vhodná ledvina dospělého, ne kvůli věku, ale kvůli jejím rozměrům. Nezletilý bratr nemůže, ze zákona, ledvinu bratrovi darovat. Každý dárce je po nefrektomii trvale, dalo by se říci celoživotně, sledován nefrologem.
MUDr. Štefan Vítko, stvi@ikem.cz, 19.07.2017


30.11.2016
Dobrý den. Obvodní lékař mi nabízí očkování proti chřipce. Doporučujete při polycystoze ledvin toto očkování. Děkuji.

Dobrý den, očkování proti chřipce se u nemocných s chronickými onemocněními ledvin (včetně polycystických ledvin) doporučuje! Vedou se však polemiky, nakolik je účinné.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@ikem.cz, 06.12.2016


10.10.2016
Dobrý den, moje poslední hodnota kreatininu byla 430, od dubna 2016 mám voperovanou AV spojku. Kamarádka slyšela v pořadu Sama doma, že existuje možnost zařazení na transplantační listinu ještě dříve než se chodí na dialýzu. Mě lékař na dialýzu ještě neodeslal, je mi 67let. Mám možnost být zařazena na transplantaci ledviny? Děkuji za odpověď.

Děkuji za důvěru s kterou se na nás obracíte. Skutečně je pravdou, že nemocný může být zařazen na čekací listinu dříve, než začne s dialyzační léčbou. Rozhoduje o to funkce ledvin, kterou charakterizuje kreatinin a vypočtená hodnota glomerulární filtrace. Pokud je hodnota CKD-EPI kolem 20 ml/s, můžete být na čekací listinu zapsána. Samozřejmě já nehodnotím další možné komplikace, protože Váš zdravotní stav detailně neznám. Pokud budete mít další dotazy, neváhejte se na nás obrátit.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@ikem.cz, 18.10.2016


16.08.2016
Dobrý den, mám dotaz přítelkyně přišla díky otravě o obě ledviny, a má asi měsíc novou...všechno bylo v pořádku, a teď nám oznámili že selhávají játra je možné že se vše vůbec někdy srovná...

Dobrý den, játra mají sice velmi velkou regenerační schopnost, ale k prognóze konkrétního nemocného se nelze vyjádřit, protože k tomu mám velmi málo informací. Neuvádíte ani to, čím byla otrávená? Předpokládám, že před transplantaci ledviny byla Vaše přítelkyně podrobně vyšetřená a zhodnocená i míra poškození jater. Pokud by šlo o těžké poškození jater, asi by se zvažovala simultánní transplantace jater a ledviny. Ale to spekuluji.
MUDr. Štefan Vítko, stefan.vitko@medicon.cz, 17.08.2016


01.05.2016
Dobrý den, moje matka má problémy s ledvinami. Levá ledvina se jí dostala ze předu na pravou stranu. Tato ledvina jí funguje pouze na 30% a to na více než zdravá ledvina. Měla by jít na operaci, ale i přes to se chci zeptat jestli je možné darovat ledvinu své matce i přes to, že mi je pouhých 16let a přes to, že by s tím třeba nesouhlasila. Děkuji.

Vážená slečno, velmi těžko se mi odpovídá na Váš dotaz, protože bych potřeboval přesnější údaje o onemocnění Vaší matky. Pokud však ledvina pracuje na 30%, pak ještě transplantaci nepotřebuje. Samozřejmě pokud by k tomu mělo dojít a Vaše matka by s darováním Vaší ledviny nesouhlasila, operace by se nemohla provést. Pošlete mi nějakou lékařskou zprávu, možná že Vám poradím lépe.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@ikem.cz, 02.05.2016


01.05.2016
Prosím manžel je po transplantaci ledviny 6 dnů. byla jsem vhodný dárce. Kreatinin velice pomalu klesá První dny320,druhý den 280,dalsí 230,včera 215 a dnes 208. Je to prosím běžné,že tak pomalu klesá? A co bude dál? Je nějaký postup aby pomohly léky? Moc děkuji.

Dobrý den, po nekomplikované transplantaci ledviny žijícího dárce se obvykle funkce štěpu vyjádřená poklesem sérového kreatininu rozvíjí velmi dobře. Pozvolnější rozvoj funkce štěpu by mohl nastat při nějaké chirurgické, či jiné komplikaci. Z toho co uvádíte lze stěží odhadnout, jak bude štěp dále fungovat.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@ikem.cz, 02.05.2016


30.04.2016
Dobrý den, jsem pátý rok po transplantaci ledviny. Mám žlučové kameny, po žlučníkové kolice musím podstoupit operaci žlučníku. Funkce ledviny: kreatinin 110-120, urea5-6. Chci se zeptat, zda je možné operaci provést kdekoliv na chirurgii nebo by bylo vhodnější operaci provést na transplantačním pracovišti, kde byla ledvina transplantována, vzhledem ke snížené imunitě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ve Vašem případe nemocného s výbornou funkcí transplantované ledviny, můžete podstoupit operaci žlučníku (nejlépe laparoskopicky) i na netransplantační chirurgii. Dejte však chirurgovi kontrakt na Vašeho ošetřujícího lékaře z transplantačního centra, aby mohl, v případě komplikací léčbu usměrnit.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@ikem.cz, 02.05.2016


07.12.2015
Dobrý den, mému kamarádovi chtěla darovat ledvinu jeho sestra, u které se však po vyšetření objevil také problém s ledvinou, tudíž není vhodným dárcem. Znamená to pro mého kamaráda, že bude zaevidován na čekací listinu, i když má již všechna předoperační vyšetření? Transplantační středisko je v Plzni. Lhůty jsou všude stejné, tj. 1-2 roky ? Děkuji Vám za odpověď. Marie

Velmi těžko se mi odpovídá na dotaz na konkrétního nemocného a na konkrétní situaci, když nemám k dispozici jeho zdravotní dokumentaci! Obecně však platí, že když byl shledán schopným podstoupit transplantaci ledviny ze žijícího dárce, je schopen podstoupit i transplantaci kadaverózní tj. může být zařazen do čekací listiny. Doba čekání na transplantaci je velmi ovlivněná krevní skupinou. Určitě nejpřesnější informace dostanete od lékaře plzeňského transplantačního centra, ochotně Vám odpoví např. doc. Tomáš Reischig.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 08.12.2015


28.10.2015
Dobrý den. Chtěl bych vědět za jakých podmínek lze darovat ledvinu. Daroval jsem již své tělo L.F.U.K. v Plzni. Toto by snad nebyla překážka. Děkuji. Kovář.

Ledvinu může darovat jenom zcela zdravý člověk (tj. člověk, který byl /nejlépe/ v transplantačním centru podrobně vyšetřen a shledán zdravým). Darovat ledvinu lze někomu blízkému, nemusí to být nutně pokrevný příbuzný, nebo komukoliv, kdo na transplantaci ledviny čeká. Stále mluvíme o darování, t, j, dárci nepřísluší žádná odměna.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 29.10.2015


19.06.2015
Můžou prosím nastat nějaké život ohrožující komplikace pro dárce ledviny? Je mi 50 let a chci darovat manželovi ledvinu, již proběhlo několik vyšetření a vypadá to, že jsem vhodný dárce a chtěla bych se ujistit co mě vlastně čeká. A čeho se obávat. Jestli se mi změní život. Děkuji.

Předně bychom chtěli ocenit, že jste se rozhodla pomoci svému nemocnému manželovi. Na Vaší otázku se špatně odpovídá, protože komplikace mohou nastat po jakémkoli lékařském výkonu. Proto je dárce ledviny vždycky před výkonem velmi pečlivě vyšetřen, takže výskyt komplikací je minimální. Přejeme Vám oběma co nejrychlejší rekonvalescenci.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 24.06.2015


24.04.2015
Dobrý den. Chtěla bych darovat ledvinu a protože pracuji, zajímá mě, zda bych měla vystavenou pracovní neschopnost nebo je třeba si vzít neplacené volno a na jak dlouho. Případně, jestli je nárok na ušlí zisk. Děkuji za odpověď.

Vašeho rozhodnutí darovat ledvinu si velmi vážíme. Po dobu hospitalizace jistě pracovní neschopnost a máte i nárok na náhradu ušlé mzdy. Přesněji o tom mluví zákon č. 285/2002 Sb cituji § 28b Náhrada poskytovaná žijícímu dárci orgánu (1) Dárci orgánu náleží náhrada účelně a prokazatelně vynaložených výdajů (dále jen „náhrada výdajů“) a rozdíl mezi ušlým výdělkem a obdrženou náhradou mzdy, platu nebo odměny a obdrženým nemocenským z nemocenského pojištění, který mu vznikl dočasnou pracovní neschopností v souvislosti s odběrem orgánu a poskytováním zdravotních služeb, které si tento odběr vyžádal (dále jen „ušlý výdělek“).
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stvi@medicon.cz, 24.04.2015


08.04.2015
Dobrý den, je mi 7O let a jsem 5 roků po transplantaci lediny. Při různých oslavách mi bývá nabízen alkohol a já si nejsem jistý v jakém množství jej mohu konzumovat. Podotýkám, že se jinak alkoholu vyhýbám a jsem nekuřák. Děkuji za odpověď.

U nemocných, kteří nemají žádné onemocnění jater se za škodlivou se považuje pravidelná konzumace většího množství alkoholu, které lze definovat jako více než 2 dl vína, asi jedno 12° pivo atd. Pokud si na nějaké oslavě připijete sklenkou vína, či občas vypijete pivo, nemůže to Váš zdravotní stav poškodit. Ještě jednou, za podmínky, že netrpíte onemocněním jater. Absolutní abstinence není u nemocných se selháním ledvin požadována.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 09.04.2015


27.02.2015
Dobrý den, kamarádovi z Anglie byla diagnostikována polycystóza ledvin, kterou zdědil po matce. Začaly mu selhávat a nyní čeká v pořadníku na transplantaci. Prý by měl být docela vysoko, protože je mladý a v kondici a stará se o sebe. V případě, že by se tak nestalo, a jeho stav se zhoršoval, uvažovala bych o darování jedné své. Chtěla bych se zeptat, je nějaká možnost darovat orgán do zahraničí bez vycestování? Dá se nějak postupovat?...

Vážená paní Hořínková, z Vašeho mailu soudím, že transplantace ledviny by se měla uskutečnit v Anglii. Při transplantaci ledviny žijícího dárce jsou oba, dárce i příjemce obvykle hospitalizováni na stejné klinice, protože po odběru se musí ledvina co nejdříve transplantovat. Ale to velmi předbíhám. K tomu, abych mohl přesněji odpovědět bych potřebovat více údajů o obou, o potenciálním příjemci a i o Vás, jako o potenciálním dárci.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 09.03.2015


16.01.2015
Dobrý den, jsem 6 let po transplantaci absolutně bez problémů a dodnes užívám "Prednison". Přitom jsem se zde dočetla, že se nejpozději do 9 měsíců po transplantaci vysazuje. Taky patřím do rizikové skupiny onemocnění rakovinou z matčiny strany. Není potřeba nahradit Sandimmun za Sirolimus? Děkuji.

Otázky změny imunosuprese u konkrétního nemocného, bez znalosti detailů vašeho zdravotního stavu, nelze odpovědět jinak, než obecně. U nemocných s nízkým imunologickým rizikem, bez rejekčních episod v potransplantačním období lze prednison vysadit. Ale i v takovém případě je riziko vzniku rejekce asi 2%. Před několika roky byla tendence zaměnit cyklosporin za sirolimus, či everolimus, nyní se paušálně tento postup nedoporučuje. Lze o něm uvažovat v případě prokázané cyklosporinové nefrotoxicity, nebo u některých nemocných s nádory. Vždy se musí dát pozor, aby nemocný neměl proteinurii, nebo vysoké hladiny lipidů.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 19.01.2015


16.12.2014
Chtěla bych, vědět co se děje s pacientem po operaci a jaká je ošetřovatelská péče.

transplantace ledviny není v porovnání s některými nitrobřišními operacemi příliš komplikovaným výkonem. Chirurgicky jde o spojení cév štěpu s cévami příjemce a napojení močovodu štepu na močový měchýř příjemce. Protože se neotevírá pobřišnicová dutina, tak nemocní mohou velmi časně po operaci přijímat ústy potravu. Obvykle hned druhý de mohou vsát z postele. Samozřejmě operační rána může bolet, ale dostávají účinná analgetika. Hospitalizace trvá cca 10 dní, a vždy závisí na komplikacích - někteří pacienti jsou mladí a nemají žádná přidružená onemocnění , někteří i přes 70 let s mnohými komorbiditami.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., , stefan.vitko@medicon.cz, 17.12.2014


06.10.2014
Jak dlouho je pacient v nemocnici po transplantaci ledviny a jsou možné návštěvy? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Obvykle trvá hospitalizace tak 10-14 dní, může být kratší i delší, to podle toho jestli je průběh zcela nekomplikovaný, nebo se vyskytnou nějaké komplikace. Návštěvy jsou samozřejmě možné, v běžné dni prosíme odpoledne.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 15.10.2014


18.12.2013
Jsem 4 roky po transplantaci ledviny a tři po transplantaci slinivky. Můžu se stát dárcem, krve, kostní dřeně, plazmy...? Popřípadě - může i transplantovaný člověk po své smrti darovat orgán? Může po své smrti poskytnout tělo k výzkumu?

Je to od Vás šlechetné, že uvažujete o darování krve, či kostní dřeně, i když jste sama po kombinované transplantaci ledviny a pankreatu. Obvykle se však takový dárce neakceptuje. Nemocní, kteří dlouhodobě užívají imunosupresi, jsou více vnímaví k tzv. oportunním virovým infekcím. Co se týče darování transplantované ledviny po Vašem případném úmrtí, je to teoreticky možné, občas se takový případ publikuje.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 28.12.2013


13.12.2013
Můj přítel má již 4 roky po transplataci ledviny. Podělává teď chřipku a nevíme, jaké léky můžeme dát na snížení teploty, aby to nepoškodilo ledvinu.

Pokud jde skutečně o chřipku, což se někdy těžko na porvní pohled (vyšetření) pozná, můžete na snížení teploty použít běžné léky jako je Modafen, Brufen, Anopyrin a pod. V letáku je napsáno, že se nemají podávat při chorobách ledvin, ale pravdou je, že poškození štěpu by nastalo při dlouhodobém užívání.
MUDr.Štefan Vítko, CSc., stefan.vitko@medicon.cz, 28.12.2013


22.04.2013
Syn je 6. měsíců po transplantaci ledvin. Jeho hodnoty kreatinin jsou rozdílné. Na poslední kontrole byla hodnota kreatinin 197,8. Syn se po transplantaci cití docela dobře. Jaká má být hodnota kreatininu ??? Co užívat jako doplněk stravy??? Děkuji za odpověď.

Na Vaši otázku mohu odpovědět jenom obecně. Po transplantaci se funkce štěpu (transplantované ledviny) stabilizuje na určité úrovni, která však není u všech nemocných stejná. Závisí jednak na charakteristikách dárce, který může být mladého věku s výbornou funkcí ledvin (s nízkou hodnotou kreatininu), ale i staršího věku, s vyšší hodnotou kreatininu. Dalšími faktory, které ovlivňují funkci štěpu jsou episody akutní rejekce, infekční komplikace, ale i dávky imunosuprese a mnoho dalších. Funkci štěpu se sérovým kreatininem 200umo/l, lze považovat za středně sníženou. Nevím jaké doplňky stravy máte na mysli, je jich spousta, ale obecně od nich nelze nic očekávat. Navíc jsou velmi předražené!
Dr. Š.Vítko, stvi@medicon.cz, 24.04.2013


13.02.2013
Moj syn, ktory zije v Brne potrebuje oblicku, buduci tyzden zacina s dializou krvi. Ja som sa rozhodla mu oblicku darovat/krv. skup. B,ako aj syn/Ako by som mala postupovat a kde si mam dat urobit vysetrenia, v akom stave su moje oblicky, kedze trvale byvam na Slovensku, ale prechodne byvam v Rakusku , kde pracujem a platim zdravotne poistenie, mam medzinarodnu kartu v slovenskej zdrav. poistovni Dovera, aSVA v Rakusku.Ja by som tieto vysetrenia najradsej urobila na tej klinike, kde bude mozne mojho syna operavat a to v Brne.Cely tento proces je uhradzany zdravotnou poistovnou, alebo si to musim uhradzat?

Ve věci transplantace ledviny, kterou chcete darovat svému synovi, bude asi nejjednodušší primárně se obrátit na Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie v Brně, Pekařská ul., přednosta doc.Petr Němec, CSc. Pokud byste měla pocit, že Vám můžu v něčem konkrétně pomoci, rád to učiním.
MUDr. Štefan Vítko, CSc., předseda České transplantační společnosti, stvi@medicon.cz, 13.02.2013


25.07.2012
Rád bych se informoval zda mohu být vhodný dárce ledviny pro svoji partnerku, které selhala ledvina (již od narození žije pouze s 1 ledvinou) a trpí tetanií. V registru dárců nejsem evidován, avšak nepovažuji se za "kamarádá", ale za Osobu blízkou, vzhledem k dlouhodobější známosti i vzhledem ke společnému soužití. Musel bych být posuzován etickou komisí či nikoliv? Vzhledem k tomu že partnerka podle slov lékařů "nemá moc času", bych rád všechny potřebné kroky k darování uskutečnil co nejdříve a co nejrychleji. Kompatibilitu krevní skupiny splňujeme - já (0-), partnerka (AB). Jsem ochoten podstoupit vyšetření hospitalizační metodou a termín transplantace odsouhlasit v nejbližší možné době. Jaké tedy přesně kroky mám provést, abychom neztráceli drahocenný čas a jak bych byl posuzován (osoba blízká či nikoliv)? Předem Vám velmi děkuji za co nejrychlejší odpověď.

Velmi dekuji za Vas dotaz a zajem darovat ledvinu sve pritelkyni. Abyste neztraceli cas, rozhodne se okamzite obratte na TC (napriklad TC IKEM, kontakt ivbz@ikem.cz, mobil 602162489) - zde s Vami pohovori koordinatorka a take lekari - nefrolog a chirurg, seznami Vas s vyhodami i riziky vykonu, vysvetli plan vysetreni a predbezny casovy plan operace. Eticka komise se svolava, pokud neni darce osobou blizkou (zakon c. 285/2002 Sb.). Eticka komise se svolava vzdy ke konkretnimu prpadu posouzeni dvojice a ani v tomto pripade se nemusite obavat prodleni. Jeste jednou dekuji za Vas zajem a preju stesti a pevne zdravi eva pokorna
MUDr. Eva Pokorna, CSc., předsedkyně České transplantační společnosti, eva.pokorna@ikem.cz, 31.07.2012


19.03.2012
Mám zděděnou polycystozu ledvin /nyní funkce každé na 50%/. Je možné podstoupit transplantaci? Lékař říká, že kvůli cystám by to bylo problematické. A čeká se až ledviny úplně selžou nebo lze transplantaci provést dříve?

Diagnoza polycysticke degenerace ledvin neni kontraindikaci transplantace ledviny. V nekterych, pomerne ridkych, pripadech pokud se jedna o enormne obrovske ledviny, ci se v nich vyskytuji napriklad loziska infekce, je nutne po porade s transplantacnim centrem vlastni ledvinu ci obe ledviny z tela operativne vyjmout. Urcite by Vas mel videt zkuseny nefrolog a chirurg transplantacniho centra a navrhnout Vam pripadne reseni. K druhe casti otazky. V zadnem pripade neni nutne cekat se zarazenim do transplantacniho programu, az Vase ledviny definitivne selzou. Naopak. Pokud dochazi postupne ke zhorsovani funkce, mela by byt na prvnim miste uvaha o moznosti transplantace ledviny od zijiciho darce. Pokud by ve vasem okoli nikdo vhodny jako darce nebyl, mela byste byt zarazena do cekaci listiny na transplantaci ledviny od zemreleho darce a soucasne byste byla pripravovana na zahajeni dialyzacni lecby. Urcite se obratte na zkuseneho nefrologa a nebojte se konzultovat Vas zdravotni stav s odborniky transplantacniho centra.
MUDr. Eva Pokorna, CSc., předsedkyně České transplantační společnosti, eva.pokorna@ikem.cz, 20.03.2012


07.03.2012
Je mi 35 let, můj zdravotní stav je dobrý a mám krevní skupinu 0+. Ráda bych se stala dárcem orgánu pro někoho, kdo by ho potřeboval a komu bych mohla zkvalitnit další život. Jak mám prosím postupovat?

Velmi dekuji za vas zajem pomoci nekomu, kdo ji potrebuje. Darovat ledvinu v ČR jako anonymni darce je mozne. Musela byste podstoupit nektera vysetreni, abychom zjistili, ze jste zdrava a ze odber ledviny jak z hlediska kratkodobeho tak dlouhodobeho pro Vas nebude znamenat vyznamne riziko. Jednim z vysetreni je i psychologicke vysetreni a dale je nutny dle zakona v tomto pripade i rozhovor se cleny eticke komise. Pokud o darcovstvi opravdu vazne uvazujete, doporucuji nejprve rozhovor se zkusenym lekarem nefrologem, ktery se touto problematikou aktivne zabyva. Nabizim konzultaci u nas v IKEM, na terminu se domluvte s moji kolegyni Ivou Bruzkovou - koordinatorkou transplantaci ledvin od zijicich darcu, mail ivbz@ikem.cz. Jeste jednou dekuji za Vas zajem nekomu pomoci a preju pevne zdravi
MUDr. Eva Pokorna, CSc., předsedkyně České transplantační společnosti, eva.pokorna@ikem.cz, 07.03.2012


22.02.2012
Jsem 3 měsíce po transplan. ledviny . Ledvina mě byla operovana na pravou stranu a na této straně mám zvětšené varle , je to normární ne bo to časem zase přijde do normálního stavu jako je levé varle, a mám problémy s erekcí možná , že je to ovlivněno imususpresinímy praškamy.

Pokud došlo ke změně velikosti varlete okolo transplantace, je možná chirurgická komplikace jako například krevní sraženina. V každém případě je nutné informovat lékaře, který pomocí ultrazvuku zjistí poklad zvětšení varlete. Imunosupresivní léky negativní účinky na erekci nemají. Některé léky na vysoký tlak však ano. Příčina je ale často psychická, například v souvislosti s nejistotou okolo zvětšeného varlete.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 02.03.2012


17.02.2012
Manžel (59let) je 3roky po transplantaci ledviny, bere léky a je pod stálým lékařským dohledem, problémy nemá. Chtěli bychom si letos naplánovat dovolenou do ciziny ( k moři někde na sever?), ale nevím, co si může dovolit vzhledem k svému zdravotnímu stavu. K moři na jih asi ne - má se chránit před sluncem. Zatím jsme jezdili do lázní u nás i na Slovensku, ale chtěli bychom zkusit i něco jiného. Kam jezdí na dovolenou lidé po transplantaci? Co nám doporučíte?

Pro nemocné po transplantaci není nutné minimálně v rámci Evropy žádné omezení. I do jižních oblastí při používání krémů s vysokým ochranným faktorem je možné bez obav jet. Určitá omezení jsou jen při destinacích s rizikem infekcí, což se týká některých oblastí Jižní Ameriky, Afriky a Asie. Často i zde postačí absolvovat příslušná očkování a dodržovat hygienická opatření při stravování.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.02.2012


08.02.2012
Mám polycystozu ledvin. Nyní mi lékařka vysadila po roce lék Hipres na tlak,jelikož mi vyšetření holtr ukázal spíše nižší hodnoty.Místo toho mi napsala hydrochlorothiazid, který beru 1/2 tablety 2x týdně.Dva dny po vysazení Hipresu jsem si všimla,že když se napiji,tak na malou jdu až po cca 2-3 hodinách a nevymočím toho mnoho... Mohlo by to pozdní močení nějak souviset s vysazením Hipresu? Nebo čím by to mohlo být? Můžu normálně pít 2-3 litry denně?

Vysazení hipresu by s intenzitou močení souviset nemělo. Pokud budete mít stabilní hmotnost při příjmu 2-3 litrů tekutin, není důvod se omezovat. Odpovědi na ostatní části vyžadují klinické vyšetření lékařem, z emailové korespondence se nemohu zodpovědně vyjádřit.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 08.02.2012


28.12.2011
Mám polycystozu ledvin,kreatinin 79,funkce ledvin normální.Před rokem mi začal vysoký krevní tlak.Po léku Hipres,mám tlak 109/125-75/88.Po ránu se mi jen někdy stává,že si naměřím tlak 99/105-68/73.Tlak si měřím pravidelně ráno a večer.Mívám chvilky, kdy se necítím dobře.Mírné motání hlavy,únava.Je to jen chvilkové. Když si v této chvilkové nevolnosti změřím tlak ,tak mívám kolem těch 115/125-84/88.Chtěla bych se zeptat zda-li to může být zapříčeněno druhým tlakem,protože,když se mi druhý tlak drží pod 80 nemám žádné potíže. Děkuji mnohokrát za odpověd a přeji pěkný Nový rok.

Symptomy spíše odpovídají přechodnému poklesu tlaku při změně polohy. Pokud by potíže trvaly, lze zkusit jiný preparát, případně i stejný lék rozdělit do dvou menších denních dávek.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 28.12.2011


20.12.2011
Mám3roky po 2 transplantaci. hned po 1. trans. mě diagnostikovali cukrovku jako reakci na léky. Nejdřív jsem měla dietu, pak Glumerol,nyní mám 3krát Novorapid 10j.a Lantus 40j. na noc. Jinak užívám Prednison 5mg,Advagraf 3-0-0,Myfenax 500mg 1-0-1,Lokren, loristu, Tenaxum, Allopurinol,Zeffix,a Ranisan. V dibetologické poradně mi lékařka říká ,že si mám přidávat inzulin sama. což jsm učinila jedenkrát a to že jsem si zvýšila Lantus z36 na 40 j..Dietu se snažím dodržovat ,ale mám stále glyk.od8 do16,dlouhodobou 11. V lednu 2010 jsem si zlomilanohu v kotníku a od té doby se mi cukr takhle zhoršil. Mohli by jste mi poradt jestli nemám požádat lékařku o výměnu inzulínu zda by nebzla nějaká jiná alternativa vzhledem k funkci transplantované ledviny.

Tento problém musí vyřešit diabetolog. Není až tak neobvyklé, že udržet dobré hodnoty glykémií po transplantaci, je problém. Bylo by vhodné využít diabetologickou ambulanci v rámci transplantačního centra, respektivě ve stejné fakultní nemocnici. Lékaři a další personál (dietní odborníci, sestry) jsou navyklí na komplikované případy a budou si vědět rady.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.12.2011


06.11.2011
Pokud jsem automaticky dárce orgánů a můj manžel s tím nesouhlasí, je možné, aby po mé smrti zabránil darování mých orgánů na transplantaci ? ( samozřejmě se jedná o případ, kdy lze mé orgány na transplantaci použít )

Dekuji velmi za Váš dotaz. V České republice platí princip předpokládaného souhlasu s darováním organu po smrti s tím, že lze za svého života vyslovit nesouhlas s posmrtným darováním organu a tkání a ten registrovat v registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním organu a tkání. Pokud je nesouhlas registrován, nelze odběr organu uskutečnit. Na druhou stranu zákon ukládá o možném odběru organu od zemřelé osoby informovat osobu blízkou, z hlediska právního se nejedná o získávání souhlasu, ale pouze o informaci. Nicméně praxe je v současné době taková, že pokud osoba blízká (například Váš manžel) s tím nesouhlasí a trvá na tom, je jeho přání respektováno a k odběru organu nedojde. Dle mého osobního názoru to není správné, neboť zákon to tak neukládá a především osoba blízka říká svůj názor v době, kdy skutečně je v obrovském emotivním stresu a navíc vyslovuje svůj názor nikoli to, co by si přál či nepřál jemu blízký zemřelý člověk. Ten svůj vlastni názor samozřejmě už sdělit nemůže... Samozřejmě, že každý z nás by mel pomyslet i na to, že on i jemu blízcí se mohou dostat do situace, kdy organ pro záchranu života budou potřebovat. A pravděpodobnost, že se někdo z nás octne v roli možného příjemce životzachraňujícího orgánu je daleko (stonásobně) vetší než , že se stane dárcem. Ještě jednou dekuji za Váš zájem a dotaz a přeju pevné zdraví a štěstí v životě.
MUDr. Eva Pokorna, CSc., předsedkyně České transplantační společnosti, eva.pokorna@ikem.cz, 16.11.2011


05.11.2011
Když se transplantuje ledvina, je zachována zbytková funkce ledvin vlastních?nebo transplantací úplně zaniká?

Zbytková funkce ledvin po transplantaci rychle zaniká, což může být v některých případech výhodné. Například zmizí i ztráty bílkovin nemocnými vlastními ledvinami. Je třeba si uvědomit, že v době, kdy se provádí transplantace, je zbytková funkce vlastních ledvin zcela zanedbatelná. Nejvíce se projevuje na schopnosti vyloučit vodu a draslík.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 07.11.2011


23.10.2011
Manžel má 3 měsíce po transplantaci ledviny. Budu moci ještě někdy pěstovat pokojové květiny? Zatím jsem všechny odstranila, aby manžel nechytil nějakou infekci.

Názory na riziko přenosu infekcí z rostlin se různí, obecně je riziko velmi malé a problém je spíše jen s půdou. Je velký rozdíl v intenzitě imunosupresivní terapie u pacientů po transplantaci ledviny a po transplantaci kostní dřeně, kde je v časném období mnohem vyšší a přísná protiinfekční preventivní opatření jsou na místě. Našim pacientům po transplantaci ledviny nezakazujeme pěstovat pokojové rostliny, stejně tak jejich příbuzným. Jako dostatečné opatření považujeme pečlivé mytí rukou mýdlem po kontaktu s rostlinami a především půdou. Zatím jsme neměli problémy s infekcemi, které se mohly přenést z rostlin.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.10.2011


19.10.2011
Mám polycystózu ledvin (geneticky zděděnou po matce, ona po svém otci). V jedné z Vašich odpovědí jsem našla zmínku o léku sirolimus, který by mohl zpomalovat růst cyst. Mohla bych požádat o bližší informace - zda jsou účinky tohoto léku pouze prověřovány nebo již prokázány? Nebo existuje nějaká jiná možnost pro zpomalení růstu cyst? Případně kde mohu hledat informace, že byla účinnost nějakého léku ověřena?

Bohužel recentní výzkum (již u lidí) ukazuje malou účinnost a řadu nežádoucích účinků, bude se muset hledat jiná cesta. Další léky jsou zatím ve fázi studií.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.10.2011


18.10.2011
22 let mi fungovala transplantovaná ledvina, letos v březnu jsem musel přejít na peritoneální dialýzu. Jednou z mnoha výhod peritoneální dialýzy je, že si delší dobu ledvina zachovává zbytkovou funkci. Ihned po zahájení PD, mi však lékař začal postupně vysazovat imunosupresivní léky (cellcept, rapamune), čímž podle mého laického úsudku, ledvinu odrovnal úplně. Při každé kontrole, cca po 6 týdnech, hladina kreatininu stoupá, dnes již z původních 600 je na 850. Nebylo by vhodnější pro zachování zbytkové funkce ledviny léčbu nerušit? Druhý dotaz je z opačné strany. Abych se dostal do waiting list, musel jsem absolvovat strašné množství vyšetření, sona, endoskopii, urologie, stomatologie atd.... Při dnešní kontrole, kdy jsem se již těšil, že se pomalu blížím k registru čekatelů, mi bylo ošetřujícím lékařem sděleno, že i když budu mít všechna vyšetření, do registru se dostanu až v době 6 měsíců po vysazení všech imunosupresivních léků. Opět z laického pohledu, se mi zdá tento postup nesmyslný.

Vysazení imunosupresivních léků je správný postup, za spornou výhodu pomalejší ztráty malé zbytkové funkce ledvin riskujeme závažné infekce (např. peritonitidy u PD). V našem centru bychom jeden z léků (cellcept nebo rapamune) vysadili okamžitě po návratu na dialýzu. Imunosupresi vysazujeme většinou do cca 3 měsíců po transplantaci a vzhledem k určitým výhodám spojených s plánovaným odnětím nefungující tx ledviny, tak provádíme u všech k tomu únosných nemocných. Je to ale poměrně nový postup a akceptoval bych i ponechání ledviny do příští transplantace, pokud nečiní nemocnému žádné potíže (např. malé teploty, špatnou odpověď na EPO, sníženou chuť k jídlu, únavu...) Druhý bod není jasný, musel bych přesně znát průběh selhávání Tx ledviny. V některých případech, kdy jsou četné infekce, se vyplatí ponechat imunitní systém krátkou dobu bez tlumivých léků, aby se tělo "zotavilo". Pokud je nemocný v dobrém stavu, zařazujeme na čekací listinu brzo po selhání i s imunosupresivními léky. Myslím, že zodpovědné rozhodnutí může provést lékař Vašeho Tx centra, který Vás dobře zná.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.10.2011


16.10.2011
Mám 5 let po transplantaci ledviny a mám lehkou nadváhu. Proto bych se rád zeptal jestli mohu užívat FA LipoBurn 120cps + Karnitin 3000mg a zda-li tento produkt nebude mít nějaký větší dopad na funkci ledvin, případně jejich selhání. Současně při tom i posiluji a rekreačně hraji fotbal.

Nenašel jsem ve složení produktu nic toxického pro ledviny a ani substanci se známou interakcí s imunosupresivy, tj. lze ho užívat.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.10.2011


07.10.2011
chtela jsem s zeptat zda muzu darovat organ za penizky jestli ano tak kde a za kolik vm je to spatne a clovek si kazi zdravi ale jinak to v dnesdni dobe nejde

Prodej orgánu ani jiná hmotná kompenzace je v ČR a ve všech vyspělých státech trestný čin. Orgán lze darovat jen jiné osobě s blízkým emočním vztahem, kromě příbuzných lze uvažovat o dlouholetých přátelích, což navíc vždy musí potvrdit nezávislá etická komise.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 08.10.2011


15.09.2011
Jsem žena, 46 let, 2 roky po transplantaci ledviny (urea 8,6; kreatinin 158). Nechala jsem se vyšetřit na osteoporózu - hodnoty mám lehce pod normu (-1,63), BMI mám 26,5. V současnosti u mne také probíhá menopauza, doprovázená neustálými návaly - nesnesitelným pocením (den i noc), pocity slabosti. Začínám pociťovat také problémy při sexuálním styku (suchost, bolestivost). Zatím užívám pouze Calcium a Klima Lady (zatím bez efektu). Doporučíte mi nějakou jinou léčbu (hormonální terapii, vitamín D apod.) ?

Hodnoty kostního metabilosmu jsou pouze v pásmu osteopenie. Bylo by vhodné změřit koncentraci aktivního vitaminu D v krvi a ev. jej dodávat léčebně. Pro průvodní projevy související s menopauzou by byla hormonální léčba možná. Je ale nutné se domluvit s gynekologem na vhodném preparátu a ten pak probrat se svým transplantačním nefrologem - vzácně mohou být interakce s imunosupresivy a především je nutné zhodnotit Vaše rizika pro trombózu a jaterní testy.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.09.2011


06.09.2011
Když mám transplantovanou ledvinu, můžu provádět cviky na břišní svaly?Myslím jenom klasický leh-sedy.

Po zhojení rány bývá obvykle pevnost jizvy dostatečná i pro sportovní aktivity zhruba po 3 měsících. Pak je možné provádět i cvičení na břišní svalstvo.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.09.2011


09.08.2011
Muj kamarad z Ruska pta jestli v Cesko dela transplantace ledvin. On ma gromeluronefrit a potrebuje udelat transplantace jedne ledviny. Jestli to delate, a kolik on bude platit v pripade transplantace? On ne bude mit pojisteni.

Transplantace ledviny od zemřelého dárce se v ČR provádí jen pro občany ČR nebo cizince zde dlouhodobě žijící (nejčastěji ze Slovenska zde dlouhodobě zaměstnané). Transplantační turistika není přípustná.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.08.2011


19.07.2011
Mám polycystycké ledviny.Beru na vysoký krevní tlak lék Hipres 5mg ráno.Po něm se mi krevní tlak pohybuje 107-125/80-88. Je tento tlak optimální?

Hodnoty tlaku jsou ideální.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.07.2011


06.07.2011
Moje matka, 65let, jezdi pres 2 roky na dialyzu. Ma jen 1 ledvinu, ktera ji selhava-vysoke hodnoty kreatinu, drasliku. Jake jsou moznosti pripadne transplantace, nebo komplikace, je realna moznost transplantace ledviny? Obávám se, že by byl problém, jelikož má ischemickou chorobu srdce a dolních končetin, slabé srdce, aj. související s dialýzou a jedinou solitární ledvinou.

To, že má jen jednu ledvinu transplantaci nelimituje. Problém jsou přidružené choroby, výkonnost srdce atd., stav musí posoudit v transplantačním centru a rozhodnout, zda je transplantace únosná.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.07.2011


12.06.2011
Jsem tři roky po transplantaci ledviny. Ja kvelké je riziko, když bych vozil v autě psa?

Kromě důsledného mytí rukou mýdlem po kontaktu se psem (či jiným domácím zvířetem) bych neviděl potřebu dalších omezení.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 30.06.2011


28.05.2011
Jsem 2 roky po transplantaci ledvin. Užívám advagraf, zorem, ranisan, Pyridoxin- 6 denně, warvarin a píchám si 4x denně inzulín. Cukr mám od 10´-20. Mám od lékařky předepsané léky Januvia 100 mg. Prosím o radu, zda je můžu brát, aníž bych se bála o ledvinku. Cekala jsem na ni 2,5 roku. Taky mám nadváhu a nedaří se mi zhubnout. Můžete mi poradit.

Januvia není kontraindikovaná. Stran hubnutí je nutné aktivně spolupracovat s dietním specialistou v rámci transplantačního centra, to krátká rada nevyřeší. Krom diet je bezpečné i užívání léku proti vstřebání tuků Xenicalu, který povede ke zhubnutí. Lék vlastně donutí k dietě bez tuků.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 29.05.2011


17.05.2011
Mám vysoký krevní tlak z důvodu polycystozy ledvin.Beru lék Hipres 5mg -0 5mg. Jelikož mi tato dávka nezabírá bylo mi řečeno obvodní lékařkou, že můžu brát 10mg-0-5mg hipres a pokud to nebude stačit, tak 10mg-0-10mg. V příbalovém letáku u tohoto léku píší, že může být předepsána nejvyšší dávka 10 mg denně. Je dávka, kterou mi obvodní lékař doporučuje možná?

Obvyklá dávka je do 10mg, občas se v nouzi užívají i vyšší dávky, ale výhodnější je nasadit další lék do kombinace s hipresem.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 28.05.2011


10.05.2011
Chtěla bych se zeptat čím je způsoben vyšší krevní tlak při polycystoze ledvin? Znamená to, že ledviny přestávají postupně fungovat i když je kreatinin 76.

Tlak cyst na ostatní tkáň ledvin způsobuje mírné zůžení cév a vyšší produkci hormonů v ledvině, které ve výsledném efektu zvyšují tlak. Zvýšený tlak neznamená současnou ztrátu funkce ledviny. Velmi orientačně lze očekávat, že ztráta funkce se objeví v podobném věku jako u Vašich příbuzných, od kterých jste nemoc zdědila. Pokud ale bude dobře léčený krevní tlak, lze dobu selhání částečně oddálit. Je několik nových léků ve výzkumu, ale bohužel v této době zatím bez prokazatelného efektu (či možnosti spolehlivého závěru) pro klinické užití.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 29.05.2011


06.05.2011
Jsem dva roky na peritoneální dialýze CAPD,dvakrát mi chtěli našít fist uli,ale nepovedlo se,ted jdu na třetí pokus do Prahy a av zkrat,protože se mi horší výsledky,sice ztahuji vody z těla dostatek,ale škodliviny asi zůstávají.Můj dotaz,podstoupila jsem už dvakrát vyšetření k transplantaci,poprvé vhodná, zdravá,ale nadváha 123kg a172cm,jediná kontraindikace,zhubla jsem 15 kg i pri tom,že do sebe cpu každý den 15litru vaků s cukrem,ted podruhé pořád málo,ještě prý 8 kg.Prijde mi že si ze mě v Ikemu dělají legraci,je mi zle,bolí mě celé tělo,klouby,necítím chodidla, prý neuropatie,bojím se že nebudu chodit,mám tady malou dceru a stále polehávám,každá činnost je pro mne námahou kreatinin mam 1260 a urea22.Chtěla jsem se zeptat,zda jsou i v jiných transplantačních centrech tak striktní?Nebobych snad jinde měla naději,jsme i s mojí lékařkou z toho neštastné,nikdy jsem nebyla hubená, je mi 46 a momentálně jsem ztratila i menstruaci,zlobí štítná žláza a musela jsem si začít píchat 2krát denně inzulín,cukr střídavě 11,7,12 atd,při testu pobřišnice b yla zjištěna dobrá funkce,ale bohužel moje telo si přes ní vstřebává cukr.co s tím,jsem na pokraji svých sil.

Extrémní obezita bezpochyby výrazně zhoršuje výsledky po transplantaci. Akceptace v jiném transplantačním centru by vyžadovala kompletní přešetření. Není přesný limit, kolik je přípustný BMI, ale nevylučuji, že ostatní centra mohou dojít ke stejnému závěru. Poddialyzování při peritoneální dialýze lze také řešit převodem na hemodialýzu pomocí permanentního katétru do doby, než bude založená nová fistule.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 30.05.2011


23.04.2011
Mohu darovat ledvinu, zcela nezištně, někomu, koho vůbec neznám?

Ledvinu je možné darovat pouze osobě emočně blízké, tj. bez určení příjemce to zákon nepovoluje.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 26.04.2011


10.04.2011
Minulý týden jsem byla na biopsii a konečná diagnoza je IgA nefropatie, renální dysfunkce stadia 3 - 4 dle K/DOQI. Kreatin je 202 a bílkovina v moči 22. Začínám imunosupresní kombinovanou léčbu. Léčím se na vyšší TK, jinak jsem celkově zdravá a je mi 43 let. Může tato léčba zlepšit můj stav, nebo jej jen zpomalit? Za jakou dobu mě čeká hemodialýza, pokud bude léčba účinná a v opačném případě? Mohu s tímto onemocněním vykonávat fyzicky náročné zaměstnání? Je moje onemocnění v tomto stadiu vážné?

Léčba může výrazně zpomalit zhoršování a na počátku i zlepšit funkci ledvin. Onemocnění je však dlouhodobé a bude vyžadovat sledování nebo malou udržovací lébu trvale, hrozí zhoršování funkce ledvin do budoucna, proto jistě jde o závažné onemocnění. Nelze předvídat dobu do dialýzy, velmi bude záležet na vstupním efektu nasazené léčby. Také by prognózu napovědělo, jak rychle došlo ke zhoršení funkce na stávající hodnotu kreatininu 202, pokud je známo (např. zda před několika měsíci byla hodnota normální a nyní je 202). Čím rychleji dochází ke zhoršování před léčbou, tím větší riziko je i následné progrese. Ale vše je nutné brát jen jako soubor obecných rizik nikoliv jako absolutní závěr pro jednotlivce. Skutečně fyzicky náročné zaměstnání není vhodné. Především nyní na počátku léčby je vysoké riziko infekcí, proto není vhodný pobyt v rizikovém prostředí (např. s osobami s respirační infekcí) a pečlivě dodržovat hygienu rukou atd.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.04.2011


10.04.2011
Před 21 lety jsem darovala svou ledvinu dceři. Dcera je v dobrém stavu. V mém současném věku / nar.r.1940/ mám pocit, že není u mě vše v pořádku. Špatně močím, a velmi často. Trpím polineuropatiií ! Pravidelně jednou za rok jsem vyšetřena na SONO, ODBĚR MOČE atd. Přesto mám pocit, že v mém těle není vše v pořádku. Prosím o jaké vyšetření mám požádat.

S popsaných symptomů nelze usuzovat na důvod potíží. Pokud již neproběhlo, tak bych doporučoval nefrologické a interní vyšetření, důvod polyneuropatie by měl řešit neurolog (pokud není myšlena polyurie - tj nadměrné močení).
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.04.2011


22.03.2011
Když dostanu výzvu z transplantcentra a jsem na peritoneální dialýze/výměna dialyzačních roztoků mám 4x denně/tak jak postupovat? Vím,že před TX se při hemodialýze se hemodialýza provádí.

Není potřeba speciálních opatření. Personál při přípravě před transplantací vypustí peritoneální roztok a rovnou materiál využije na kontrolu přítomnosti bílých krvinek a baktérií. Po transplantaci není obyčejně peritoneální dialýza využívaná.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.03.2011


01.03.2011
Mám polycystozu ledvin, je mi 33 let a poslední 4 dny nazpět mám rozmazané vidění, myslím si, že to může být tlakem,ale nemyslím, že bych měla tlak špatný, možná spodní se mi zdá trochu vyšší. Mohlo by to být tlakem? Tlak mám měřený několikrát denně. Od 26.2.2011 127/90, 114/82, 131/87, 124/97, 133/95, 119/83, 128/90, 127/90, 124/87, 122/90, 127/89, 107/73, 121/87, 106/87, 126/85, 119/91, 118/84, 132/90, 113/79, 113/88, 125/90, 129/97. Žádné léky na tlak neberu a pokud bych musela dají se po nějakém čase vysadit nebo je to napořád?

Hodnoty tlaku poruchu zraku nevysvětlují. Je potřeba, abyste urychleně navštívila očního lékaře.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.03.2011


01.03.2011
Můj otec je rok po transplantaci a pořád se snaží hodně pít víc jak 4l denně. Zároven si také měří množství vyloučené moče. Pokud to není podobné nebo stejné množství má hned strach že ledvina nefunguje jak má.. zájímalo by mě jestli to není příliš tekutin, tohle snad ani sportovci s větším výdejem nevypíjí, přeci jedna ledvina a ještě transplantovaná nemůže zvládat tuhle zátěž. Byla od zemřelého dárce a určitě nebyl vrcholový sportovec...

Obecně se doporučuje pít přes 2,5 litru, množství okolo 4 litrů nevadí, pokud ale nejsou mimořádné okolnosti (teplé letní počasí, horečky, průjem...), není to nutné. Občas, především v časnějším období po transplantaci ledviny, produkuje ledvina abnormálně velké množství moči, protože má omezenou schopnost moč koncentrovat. Poté je nutné i více pít. Velmi snadno by se taková situace vyloučila tím, že při snížení příjmu tekutin (např. ze zmíněných 4 litrů na 2,5-3 litry) bude i nadále stabilní hmotnost (nedojde k významnému poklesu). Samotné množství vyloučené moči záleží na výdeji tekutin jinými způsoby, např. v horku při větším pocení pacient vymočí méně než vypije.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 02.03.2011


27.02.2011
JSEM PO TRANSPLANTACI KOSTNÍ DŘENĚ OD DÁRCE ZE ZAHRANIČÍ 9/2009, CCA OD 6/2010 JSE MNĚ ZAČALI TVOŘIT RŮZNÉ AFTY NA JAZYKU A V ÚSTECH, KTERÉ SE PŘESOUVAJÍ, ALE NEUSTUPUJÍ. POUŽÍVÁM OD POČÁTKU HEŘMÁNEK AJ NÁPOJE, ALE VŮBEC SE TO NELEPŠÍ. V SOUČASTNOSTI UŽÍVÁM SANDIMMUN NEORAL 100 mg 1/0/1 MYCOMAX 100 1/0/0 SUMETROLIM 0/0/1 PREDNISON5 1/0/0 ZOVIRAX 1/0/0 MAGNESII 1/0/1.

Navrhoval bych vyšetřit tkáň z aftu (stěr ev malý bioptický vzorek) na virové kultivace a speciální genetické vyšetření (stejné i z krevní vzorků) a léčit dle záchytu. Předpokládám ale, že Vaši lékaři podobné a další (např. mykologické) vyšetření již dělali, stejně tak i kontroly hladin cyclosporinu (sandimmun) při souběžné léčbě s mycomaxem, který zvyšuje jeho hladiny.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 27.02.2011


26.02.2011
Když dárce ledviny podstoupí v IKEMU vyšetření a dopadne dobře a tudíž bude pro příjemce vhodný, jak dlouho může trvat termín plánované transplantace?

Otázku prosím směřujte na poradnu na www stránkách IKEM, respektive telefonicky na jejich nefrologickou ambulanci.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 26.02.2011


19.02.2011
Mamka má krev. skupinu B- a já A-. Myslíte, že by byla z mé strany šance, jí darovat ledvinu nebo musí být krev. skupina shodná?

Příjemce krevní skupiny B může přijmout ledvinu pouze od dárce skupiny B nebo 0. Lze sice velmi intenzivní a nákladnou imunosupresivní léčbou neshody v krevní skupiny překonat a transplantaci uskutečnit. Samozřejmě s o něco horšími výsledky a vyšším rizikem komplikací (infekce, nádory..). Ve světle velmi krátkého čekání na ledvinu od zemřelého dárce v ČR (na rozdíl od jiných států, kde proto občas volí výše zmíněné experimentální postupy) je přijatelnou alternativou vyčkat na transplantaci od zemřelého dárce.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.02.2011


03.02.2011
Dostal jsem se do tíživé finanční situace a proto jsem se rozhodl za nějaký finanční dar darovat svoji ledvinu. Jsem 100%zdravý, voják v záloze a pravidelný dárce krevní plazmy. Moje krevní skupina je B Rh-. Je mi34 let. Rád bych někomu pomohl zachránit život a rád bych zachránil i ten svůj.

Darování orgánu za úplatu je v ČR trestný čin.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.02.2011


21.01.2011
Ráda bych se seznámila s někým kdo má stejné onemocnění ledvin (polycystozu ledvin), nebo je po transplantaci díky tomuto onemocnění.

Případné kontakty posílejte, prosím, na adresu petra.novakova@transplantace.eu, budou postoupeny tazatelce.
petra.novakova@transplantace.eu, 03.02.2011


11.01.2011
Maminka 14 dní zvracela a skoro vůbec nepila, chodila po doktorech a všude jí dávali jen léky, na nic konkrétního jí nepřišli. Po 14 dnech zkolabovala a volali jsme rychlou. Když jsem včera mluvila s doktorem řekl mi, že mamce nefungujou ledviny a že byla na pokraji smrti. Nejdřív se chci zeptat na to jestli se z toho může dostat a jak to bude fungovat dál, teď podstupuje dyalízu, včera byla při vědomí, ale doktor řekl, že pokud se do 48 hodin nesrovná je to špatný. Taky se chci zeptat jestli bych jí ledvinu mohla darovat já, je mi 31 let, ale ještě jsem neměla děti. Také si myslím, že všechno zanedbali doktoři, kdyby ji uděli kompletní vyšetření i krve, museli přijít na to, že má něco s ledvinami.

Jen obtížně mohu odpovědět bez podrobné znalosti klinického stavu a laboratorních parametrů. Obecně: odvodnění spojené s delší dobou trvajícím zvracením (nebo průjmy) může zvláště u starších pacientů způsobit akutní selhání ledvin i s potřebou dialyzovat. Základem léčby je rychlé zavodnění a odstranění všech možných látek (třeba i léků), které by mohly poškozovat ledviny. Úprava funkce může trvat řadu dní i týdnů a většinou k ní dojde. Nelze obecně konstatovat, že při absenci zlepšení po několika dnech je situace ztracena. Dárcovství je v tomto případě předčasné.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 02.02.2011


11.12.2010
Již jsem Vám kdysi psala ohledně mého onemocnění polycystozy ledvin -dnes normální funkce, nemoc propukla kolem 18-cti let a je mi 33 let, kreatinin 79,4. Chtěla bych se ještě zeptat: Byla jsem na UZ břicha a ledvin, jelikož si mysleli,že mám kýlu, což se nepotvrdilo.Lékař, který mi prováděl UZ mi řekl, že na transplantaci ledvin se chodí až když nejsou ledviny cystami vidět,což prý u mě není a řekl, že existuje něco a to je právě to na co si nemohu vzpomenout co to jmenoval, ale prý je to na oddálení této nemoci. Lék Rapamune to určitě nebyl. Jiným lékařem mi bylo řečeno, že lék Rapamune má spoustu vedlejších účinků ,proto se na polycystozu ledvin nepředepisuje. Chtěla bych se zeptat, existuje opravdu něco na oddálení této nemoci? Probíhá nějaký výzkum na léčbu polycystozy ledvin?U ledvin je více nemocí které můžou končit transplantací a dá so procentuálně přibližně říci z kolika procent je to u polycystozy? Mám vynikajícího nefrologa,ale pořád se potřebuji ptát na věci kolem tohoto onemocnění, jelikož mě tato nemoc moc překvapila, jelikož nikdo z rodiny tuto nemoc nemá a ani žádné jiné zdravotní problémy a pak mám 2-letou dceru(ledviny má v pořádku) a vlastně nemám jistotu, a pořád si říkám ,aby mě vydržely alespon do dospělosti dcery.

O indikaci transplantace bude rozhodovat funkce ledvin (kreatinin). V mezidobí byly ukončeny studie s lékem rapamune a dalším jemu příbuzným, bohužel skončily zklamáním a dobrý efekt na polycystózu se nepotvrdil. Nežádoucích účinků je hodně, dostala jste správnou informaci. V současnosti je v běho další výzkum, asi nejblíže ke konci jsou studie s lékem ze skupiny vaptanů -- výsledek ale není znám. Je nutné počkat. V současnosti proto především pečlivá kontrola krevního tlaku.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 16.12.2010


10.12.2010
Brat je dlhšiu dobu dialyzovaný,a ja som mal byť darcom ľadviny,ale mal som vysoký krvný tlak,teraz po preliečení mám 120/85,predtým 150-170/110-100,ešte beriem lieky,ale už nie tak veľa,cítim sa skvele. Je možné aby som kvôli krvnému tlaku bol vyradený ako darca ľadviny ešte aj teraz po vyliečení?

Základním postulátem v rozhodování je pravidlo nepoškodit dárce a to ani z dlouhodobého pohledu. Hypertenze je relativní kontraindikace dárcovství. V podstatě jen lehká hypertenze zvládnutá malou medikací (1 lék obyčejně) při zcela normálních vyšetření, které by mohly ukazovat na poškození při hypertenzi (echo srdce, vyš. očního pozadí, mikroalbuminurie - tj velmi citlivá zkouška na přítomnosti bílkoviny v moči), umožňuje dárcovství.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 16.12.2010


24.11.2010
Moje otázka je možná spíše pro psychiatra. Manžel cca 2 roky byl nucen provádět peritoneální dialýzu, velmi špatně ji snášel, stále velmi vysoká hladina kreatinu. Před 6 lety prodělal transplantaci ledviny, do dnešního dne bez problémů. Jeho matka, v té době 67 let, byla asi půl roku před transplací doporučena jako dárce. Krátce před zákrokem mi telefonicky sdělila, že se necítí na tento zákrok připravena. Nějak se stále s jejím postojem nedokážu srovnat, s manželem jsem toto nikdy neprobírala. Sama jsem matka a nedovedu se představit, že bych se ke svému dítěti takto zachovala.

Postoj dárce je nutné respektovat. Dárcem nemusí být pokrevně příbuzný, běžné je darování ledviny mezi manžely (pokud je slučitelná krevní skupina a křížová zkouška). Vzhledem k tomu, že se podařila úspěšně transplantace ze zemřelého dárce, raději bych se těšil z přítomnosti a nezkoumal bych důvody obav z darování ledviny v minulosti.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.11.2010


23.11.2010
Chodím na dialýzu 21 let a uvažuji o transplataci. Prosím o zodpovězení dvou dotazů: 1. jakými vyšetřeními prochází ledvina od mrtvého dárce? 2. jaká jsou další parametry kompatibility ledviny kromě krevní skupiny a jak jejich počet ovlivňuje použití imunosupresiv po operaci. Děkuji

Je jistě velká škoda, že se transplantace řeší po 21 letech dialýzy. Dlouhý pobyt na dialýze významně zhoršuje výsledky transplantace. Vyšetření ledviny u dárce je složitý proces, který závisí na věku dárce a dalších rizikových faktorech. V každém případě jsou ledviny pečlivě vyšetřené, aby bylo jasné, že poskytnou dostatečnou funkci pro příjemce bez rizika přenosu infekce. Ve složitějších případech je k dispozici i mikroskopické vyšetření ledvinné tkáně se znalostí výsledku před transplantací. K úspěšné transplantaci je nutná negativní křížová zkouška. Ostatní genetické shody mají určitý dopad na dlouhodobé výsledky, ale intenzita imunosuprese se spíše dle počtu genetických shod neučuje, ev pouze úvodní. Spíše je určující průběh po transplantaci a výsledky biopsií.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.11.2010


21.11.2010
Je vhodné po transplantaci ledviny (4 roky, krea 144) užívat hormonální antikoncepci?

Užívání antikoncepce není po transplantaci kontraindikované. Je třeba konzultovat její nasazení s ošetřujícím transplantačním lékařem a kontrolovat možné nežádoucí účinky (tromboza, jaterní testy atd...).
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.11.2010


06.11.2010
Je mi 42r. Od 11/2008 mám třetí transplantaci. Můj dotaz je z oblasti sexuál. života. Mám po delší době přítelkyni a bavili jsme se o možnostech z mé strany pohl. styku. Beru Furosemid 1/2 40mg na diurézu. Četl jsem a stává se mi právě, že při vzrušení dochází k předčasné erekci, na což má vliv právě furosemid. Tím tedy poté nelze ani použít prezervativ. Jinak ztopoření je ke zdravotnímu stavu, tj HD, léky, transplantace a td je právě pro použití kondomu, není velký problém. Tedy než z ničeho nic dojde k samovolné drobné přerušované erekci, a tím samozřejmě to má vliv na velikost penisu. Přítelkyně nikdy nepoužívala antikoncepci a che se jí vyhnout i nyní. Jsem samozřejmě velice šťastný, že mám velmi dobře funkční transpl. ledvinu (urea +-12, kreatin 140) a vím, že někteří kolegové v mém věku mají ještě horší problémy i po transplantaci. Před třemi lety a více zpět, by mne tato otázka ani nenapadla. Ale jak se říká, kvalitní transplantace přináší i kvalitnější život po všech stránkách. Mám po třech ledvinách vyzkoušeno a doporučuji všem, kdo můžou a váhají z transplantací. Otázka: Dá se tedy tenhle můj dotaz nějak, asi z přístupem obou partnerů řešit ? A Všem lékařům: Hluboké díky za Vaši práci.

Myslíte asi předčasnou ejakulaci. Spíše bývají problémy s erekcí po řadě léčiv. V tomto případě je nutné se opravdu obrátit na sexuologa.
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.11.2010


04.11.2010
Mám 55 let a jsem více než rok po úspěšné transplantaci ledviny. Mám domací finskou saunu a rád bych ji znovu využíval. Chci se zeptat, zda rozumné saunování ( cca 80 st., 2x vypocení) může negativně ovlivnit životnost transplantované ledviny.

Dobrý den, Pokud dodržíte vysoký příjem tekutin okolo saunování, tak by negativní vliv na ledvinu být neměl. Tomáš Reischig
MUDr. Tomáš Reischig, PhD., I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 05.11.2010


04.11.2010
Je cronova choroba kontraindikací k darování ledviny? Je mi 40 let a již 10 let trpím touto chorobou. Mému bratrovi selhaly ledviny. Mohu být dárcem i přes tuto diagnózu?

Crohnova choroba je chronické střevní onemocnění, které vyžaduje trvale léčbu různé intenzity, někdy i léky snižující imunitu, antibiotika a není vyloučeno ani operační řešení při infekčních komplikacích. Přestože choroba přímo nepostihuje ledviny, komplikace léčby, infekce a riziko odvodnění při průjmech jsou pro vlastní ledviny zatěžující. Dárcovství ledviny s touto diagnózou není vhodné.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 05.11.2010


23.10.2010
Jsem po transplantaci ledviny, užívám léky - cellcept, Prograf, Prednison, na tlak Zorem, píchám si Anaresp, dále užívám Detralex a ApoOme. Mám problémy s nedostatkem železa. Mohu užívat přípravek ve formě sirupu Ferroortis, který obsahuje: extrakty z černého rybízu, kopřivy, přesličky rolní, meduňky lékařské, břízy bělokoré, yzopu lékařského, jitrocele kopinatého, med, sirup, speciálně kultivované kvasnice.

Nevím o ničem, co by mohlo v přípravku škodit nebo reagovat s léky předepisovanými po transplantaci.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 27.10.2010


20.10.2010
Chtel bych se zeptat , mam po matce poruchu metabolismu vysoky cholesterol. Mohl bych darovat organy i pres tuto genetickou nemoc?

Samotné zvýšení cholesterolu není kontraindikací k dárcovství. Ale je velmi důležité, jak výrazná je porucha metabolismu cholesterolu. Při vysokých hodnotách i při adekvátní léčbě by riziko kornatění tepen bylo vysoké a znemožňovalo by darovat ledvinu. Je nutné vyloučit dlší přidružená rizika (Obezita? Kouření? Vyšší krevní tlak? ...).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, , reischig@fnplzen.cz, 27.10.2010


19.10.2010
Jsem 16 měsíců po transplantaci ledviny a je mi 45 let. Již delší dobu mám nepravidelnou menstruaci (před transplantací, při dialýze, jsem menstruaci několik měsíců neměla vůbec). Nyní mám již 2 měsíce po sobě nesnesitelné návaly horka, které jsou velmi časté a i během dne se projevují silným zarudnutím obličeje a pocením (i propocením oděvu). Mám doslova pocit "že se roztopím". Toto období trvá asi 14 dní v měsíci, ke konci jsou návaly pouze méně časté, ale stejné intenzity. Již jsem to zažila jednorázově v prosinci 2009 a tehdy jsem navštívila gynekologii, kde mi lékařka po prohlídce sdělila, že se v mém případě jistě jedná o přechod, ale vzhledem k mému stavu (po transplantaci) mi nechce dát žádné léky. Když jsem se později obrátila s dotazem souvisejícím s jinými gynekol.problémy na ošetřující nefroložku v transpl.středisku, sdělila mi, že není gynekolog. Poradíte mi, jakým způsobem mám svou nepříjemnou situaci řešit?

Potíže skutečně mohou patřit k symptomům okolo přechodu. Řadu běžných gynekologických léků lze po transplantaci podat (i hormonů), u svého pacienta bych požádal gynekologa o návrh léčby a pak se detailně podíval na vedlejší účinky navržené medikace a případné interakce s imunosupresivními léky a dle toho léčbu podpořil či požádal o alternativu. Někdy jsou podobné potíže (ale nezdá si Váš případ zcela typický) způsobené léky na tlak typu amlodipinu (orcal, zorem, amlozek, plendil...).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.10.2010


21.09.2010
Ráda bych darovala manželovi ledvinu, ale pro opakovanou KVP KI jsem nemohla. Jinak podle dalších vyšetření jsem pro něho byla vhodný dárce. Můžete mi prosím vysvětlit co KVP KI znamená? Mohla bych darovat ledvinu pokud by se u mně potvrdila revmatoidní artritida v počátečním stádiu?

Bohužel zkratky se v medicíně někdy používají nadměrně, co Váš lékař míní zkratkou KVP (KI bude znamenat kontraindikováno -- tj výkon není přípustný), nevím, nepoužíváme ji. Je potřeba se zeptat ošetřujícího lékaře. Revmatoidní artritida je onemocnění, které si může vyžádat léčbu zatěžující ledviny, proto by bylo dárcovství rizikové.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 26.09.2010


13.09.2010
Děda je týden po transplantaci ledviny. Chtěla jsem se zeptat, jak probíhá po operaci zotavení nové ledviny. Jelikož děda nemůže na malou, mám strach, že operace neproběhla v pořádku. Chtěla bych vědět, co je po takovéto operaci normální a co ne a také, Vás prosím, jak dlouho trvá, než se ledvina(darovaná) z živého dárce ujme?

Po transplantaci od živého dárce dochází obvykle k okamžitému rozvoji močení po výkonu. Ale není to absolutní. U menšiny nemocných (do 10%) může ledvina potřebovat několik dní, výjimečně až týdnů, na zotavení. Pokud není z doplňujících vyšetření po transplantaci (ultrazvuk, scintigrafie, výsledky krevních vzorků...) zcela jasné, proč funkce nenastupuje, provádí se ve většině center biopsie transplantované ledviny ke konci 1. týdne po transplantaci. Rozbor pod mikroskopem odhalí příčinu a umožní správou léčbu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.09.2010


03.09.2010
Chtěla jsem se zeptat na snášenlivost kotvičníku zemního a transplantované ledviny.Je možné pít čaje z této byliny,když je pacient transplantovaný?TX kadaverozní ledviny proběhla před 7 lety,jedná se o muže a současný stav je celkem bezproblémový.Děkuji.

Nejsou známé žádné nežádoucí účinky této byliny na transplantovanou ledvinu ani zkřížené reakce s užívanými imunosupresivy.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 03.09.2010


01.09.2010
Můj syn (29 let) má od dětství sníženou funkci ledvin ( k tomu vysoký tlak, který se nedaří stabilizovat ). Jeho otec je 3 krát týdně na dialýze a 2 roky na transplant. listině. Jaká je prosím šance mého syna? Nyní má ureu 13 a kreatinin 260. Je možné ho zařadit do transplant.centra dříve, než dojde k selhání ledvin,nebo to lze až po selhání? Jsou v blízké budoucnosti možnosti transplantace vlastními kmenovými buňkami? Já mu bohužel nemohu darovat ledvinu pro ca.

Neznám sice přesnou diagnózu choroby ledvin u Vašeho syna, dědičnost je asi velmi pravděpodobná, dle věku a postižených mužů v rodině bych uvažoval o postižení glomerulů chorobou typu Alportova syndromu. Spíše je nutné očekávat postupné zhoršování funkce a potřebu transplantace. I pokud by nebyl živý dárce, je možné umístění na čekací listinu ještě před definitivním selháním funkce ledvin. Existují přesná kritéria, ale zhruba je to 3 měsíce před očekávaným selháním ledvin. Za tu dobu samozřejmě nabídka ledviny nemusí přijít, ale je šance a hlavně bude syn čekat i v době zahájení dialýzy. Často se bohužel stává, že jsou pacienti zařazeni (nebo se teprve začne vyšetřovat) až řadu měsíců po zahájení dialýzy, což není správné. Transplantace ledviny s využitím kmenových buněk budou ještě vyžadovat mnoho let výzkumu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 03.09.2010


25.07.2010
Můj manžel je půl roku po transplantaci ledviny, vše je v pořádku, ale začaly mu hodně padat vlasy, prosím poradíte mi co s tím.

Jde zřejmě o nežádoucí vliv léků (cellcept, prograf, advagraf). Příliš možností není, někdy mají určitý efekt lokální léky (šampony) a vitaminové přípravky (zinek, methionin), které doporučí kožní lékař. V kritických případech (spíše u žen) lze zvážit změnu imunosupresivní léčby (přechod na cyclosporin).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.08.2010


18.07.2010
Chtěla bych se zeptat, jak u nás funguje transplantace orgánů(jakýchkoli) od zemřelých dárců. Rozhoduje o transplantaci rodina zemřelého nebo o tom musí rozhodnout sám dárce ještě před smrtí sepsáním nějakého dokumentu? Měli bychom s přítelem o darování orgánů zájem, kdyby se nám náhodou něco stalo (klepu na dřevo) a shodli jsme se na tom, že rozhodnout za druhého by bylo hodně těžké. Můžete nám prosím poradit?

Velmi děkuji za Váš zájem. V České republice je zakotven právně princip tzv. předpokládaného souhlasu s darováním orgánů a tkání po smrti s tím, že každý má možnost vyjádřit za svého života nesouhlas. Tento nesouhlas je evidován v tzv. Národním registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a orgánů. To tedy znamená, že nemusíte dělat nic aktivně. Dobré by bylo, aby o Vašem názoru na darování orgánů věděli i Vaši blízcí, protože pozůstalí jsou o možném dárcovství orgánů informováni. De facto jsou pouze informováni a ze zákona nemají právo nesouhlasit, ale pokud si odběr nepřejí a trvají na tom, jejich nesouhlas je akceptován. Ještě jednou Vám děkuji za dotaz a přeju pevné zdraví a štěstí v životě
MUDr. Eva Pokorná, CSc., eva.pokorna@ikem.cz, 02.08.2010


03.07.2010
Do jakého věku se provádí transplantace ledvin.

Horní věková hranice není stanovena. Únosnost k transplantaci určuje zdravotní stav.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.07.2010


24.06.2010
Co všechno musím udělat abych se stala dárcem? Je mi 21 let a četla jsem článek o paní, která ve svém okolí nemá žádného vhodného dárce co se týče krevní skupiny. Má nulu a já také.. jen o Rh faktoru nic nepsala. Poradíte mi jak bych mohla postupovat abych jí třeba mohla ledvinu věnovat??

Dárcovství ledviny od živého dárce je v ČR možné pouze emočně zpřízněnému příjemci. Tj. buď jde o osobu blízkou (např. rodiče-dítě..) nebo jinak emočně zpřízněnou dvojici - širší příbuzenstvo nebo blízcí přátelé.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.07.2010


14.06.2010
Jestliže jsou v obou ledvinách mnohočetné cysty, ledviny jsou zvětšené, jedná se vždy o polycystozu ledvin, nebo to může být jiné onemocnění ledvin?

V takovém případě je diagnóza polycystické choroby velmi pravděpodobná. Záleží na množství cyst, interpretace zkušeného sonografisty by měla být jednoznačná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 15.06.2010


13.06.2010
Jak je to s dopravou orgánů k dárci? Je možné poslat orgán vrtulníkem? Je možné, že ledvina přijde ze SLovenska?

Vrtulníkem dle potřeby je možné orgány převážet. Ve vyjímečných případech (na Slovensku nemají příjemce pro odebraný orgán) se může stát, že v ČR je transplantována ledvina ze Slovenska (a naopak).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.06.2010


27.05.2010
Před 2-mi lety jsem darovala ledvinu synovi. 1) Bývám často více unavená. Možná bych byla i s oběma ledvinami. 2) Chodím cvičit. Jedná se o cvičení na zvýšení fyzické kondice, tudíž v dost rychlém tempu. Mám pocit, že jsem na tom s výdrží při cvičení hůře než ostatní. Může to souviset s darováním ledviny? Je život s jednou ledvinou horší než se dvěma? Mohu s jednou ledvinou provozovat rychlejší sporty? Ráda též lezu po horách. Je mi 40 let a kontroly u nefrologa jsou vždy v pořádku. Kreatinin po odebrání ledviny cca 100. Užívám Zorem na vysoký tlak, ale ten byl vyšší již před transplantací.

Obecně není zvýšená únava průvodní jev po darování ledviny. Hlavní problém bych hledal ve vysokém tlaku. Někdy se po odběru ledviny kontrola tlaku zhorší. Doporučil bych provést kontrolu během 24 hodin pomocí monitoru, který zepisuje krevní tlak po 1 hodině. Možná, že rezerva v léčbě je právě zde.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 02.06.2010


18.05.2010
Jsem 3/4 roku po transplantaci ledviny a nyní (od konce února) trpím opakovaně onemocněním nosních dutin (ucpaný nos, hustý nažloutlý sekret, občas dráždivý kašel, ztráta čichu, zhoršená chuť, postižení hlasivek, značné zhoršení sluchu způsobené zalehnutím uší). Nemám teplotu, CRP 8. Lékař ORL vidí pravděpodobnou příčinu v nějaké alergii (léky, pyly...), která působí vnitřní otok tkání a stlačení Eustachovy trubice. Doporučil návštěvu alergologa. Již 3 měsíce užívám Xyzal a nyní ještě Rhinocort (zatím bez viditelného účinku). Od dětství mám atopický ekzém, nyní téměř bez zjevných projevů. Užívám mimo jiné lék CellCept, u kterého jsou jako nežádoucí účinky uvedena onemocnění vedlejších nosních dutin, příznaky chřipky, otoky atp. Má v mém případě smysl nějaké alergologické vyšetření ? Nebo mám požádat o změnu imunosupresivních léků (zda existuje nějaká varianta) ? Existuje v ČR možnost odborné lékařské konzultace "běžných" onemocnění a jejich léčby v návaznosti na transplantované pacienty ? Prakt. i odborní lékaři, které jsem navštívila s nějakým problémem, by obvykle uvítali vyjádření transplant.odborníka-nefrologa, protože nemají zkušenosti s odlišnými projevy nemocí a léčbou transplant. pacientů.

Cellcept podobné nežádoucí účinky dělá jen vyjímečně, spíše zvyšuje riziko k infekci - např. vedlejších dutin. Alergie po transplantaci není příliš častá (především nová alergie), protože léky po transplantaci obecně alergii potlačují. Jestli užíváte prednison, bývají alergie potlačené, tomu odpovídá i snížená aktivita atopického ekzému. Asi bych se zaměřil na přesné vyšetření nosní infekce - je nutná specializovaná laboratoř při transplantačním centru. Příčinou může být virová infekce, atypické baktérie (např nocardia), plísně. Každé centrum si konzultace obvykle řeší samo. U nás například léčíme i diagnostikujeme všechny infekce od počátku sami. Je to právě pro možnost detekovat neobvyklé mikroby ve specializovaných laboratořích a také je řada antibiotik pro transplantované nevhodná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.05.2010


16.05.2010
Bude mi 42 let a cca před 18 lety jsem se během těhotenství léčila s nemocí lues (podle mě byla diagnostikována v primární fázi). Od té doby chodím pravidelně na kontroly. Mám sestru, které bude 38 let, a má již několik let poměrně velké problémy s ledvinami (k doktorovi chodí až na poslední chvíli, když už omdlévá a nemůže se pohybovat). Kdybych ji chtěla někdy darovat svou ledvinu, bylo by to možné i přes to, že jsem prodělala výše uvedenou nemoc?

Pokud by po přešetření již nevycházela žádná aktivita infekce treponemou (původce lues), je dárcovství možné. U sestry bude ale transplantace indikovaná až zlepší spolupráci. Při výše uvedeném přístupu by došlo rychle k poškození transplantované ledviny.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.05.2010


09.05.2010
Je mi 45 let a jsem po transplantaci ledviny od 6/2009. 1.dotaz: od 3/2010 mám neustále "běžnější" zdrav.problémy - opar na rtu, zánět stř.ucha, opět opar, nyní zánět nosohltanu a kašel. Při poslední kontrole v dubnu jsem měla o něco zhoršený kreatinin (asi 170). Chci vědět, zda to může být způsobeno nemocemi nebo užíváním léků (antibiotika, Zovirax) na tyto nemoci. Co z toho má na ledvinu větší negativní účinek. 2.dotaz: půl roku po transplantaci jsem náhle začala přibírat na váze (není to způsobeno větším množstvím stravy). Je možné tuto situaci nějak řešit a na koho se obrátit.

1) Antibiotika a záněty obecně mohou mít negativní dopad na funkci ledviny. Přesněji by zhoršení funkce ukázala biopsie ledviny. 2) Dietní sestra poradí dietu a při selhání tohoto postupu lze kombinovat některé léky "na hubnutí", ale jen velmi omezené množství (např. Xenical). Musíte informovat ošetřujícího transplantologa, řada jiných léků užívaných při obezitě je nevhodná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.05.2010


09.05.2010
Je správný postup lékařů před retransplantací ledviny, že nebudu zařazen na čekací listinu dokud nebudu léčen dialýzou? Všechna předtransplantační vyšetření už mám hotová.

U retransplantace nejsou výhody transplantace před zahájením dialýzy tak zjevné, jako je tomu u první transplantace. Zařadit na čekací listinu je možné i v předstihu (3 měsíce), ale počkat na úplné selhání první ledviny a tedy i na dialýzu je možný postup.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.05.2010


03.05.2010
Moje sestra je od 6 let nemocna s ledvinami, jedna ji temeř nefunguje a druhá je zakrnělá. Podle mě to její doktor zkazil, když její vysledky kreatininu vyšplhali az na 1200 a stale řikal , že má vše pod kontrolou. Doktoři říkali že se nedožije 20 let. Je jí 26 a pred půl rokem ji udělali břišní dialýzu. A před 14 dny podstoupila transplantaci ledviny. Po 10 dnech ji pustili z nemocnice s kreatininem 100, 4 dny byla doma a dostala střevni chřipku(měla teploty,zvracela,..). Na další den šla na kontrolu a kreatinin ji stoupl na 180. Doktoři mají podezření, že ledvina nefunguje jak ma,proto ji hospitalizovali a budou ji dělat biopsii. Mam o svou sestru strach, Rada bych věděla jestli bude žít i když ji ta nová ledvina selže.

Předpokládám, že lékaři nejprve doplní tekutiny, které sestra ztratila při zvracení a omezeném příjmu potravy a vody. Většinou je to hlavní příčina přechodného zhoršení funkce. Jinak bych při zvracení nebo průjmech a nemožnosti dostatečně pít doporučoval kontaktovat transplantační cetrum dříve než po 4 dnech.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 08.05.2010


17.04.2010
Jak se stát dárcem orgánů. Myslím třeba kdyby se mi náhodou něco přihodilo, např. autonehoda a já zemřela, tak bych chtěla darovat svoje orgány.

Podle zákonů v ČR se předpokládá, že každý člověk souhlasí s odběrem orgánů po své smrti. Ti, kteří nesouhlasí, se musí zapsat do registru takových osob. Pak samozřejmě u nich k odběru orgánů po smrti nedojde. U všech ostatních včetně Vás, by lékaři měli na odběr myslet a pokud bude kvalita orgánů zachována, odběr uskutečnit.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.04.2010


06.04.2010
Musím nejdříve poděkovat za super webovky. Jsem po transplantaci skoro 22 let, funkce ledviny už je horší, kreatinin 350 a urea 8,6. Beru na tlak asi 4 měsíce lék Zorem a jelikož po něm mám velmi oteklé kotníky, chce mi lékař napsat jiný lék. Prosím o radu, který by byl nejvhodnější, vzhledem k horší funkci ledviny.

Léků lze zvolit celou řadu, záleží na tom, co již kromě zoremu užíváte. Musel bych znát také Vaší kompletní laboratoř a léky, které byly zkoušeny v minulosti, jejich efekt....v tomto případě není správné, abych doporučil konkrétní lék. Váš ošetřující lékař při znalosti výše zmíněného vybere lépe.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 09.04.2010


22.03.2010
Jak jsme na tom s použitím kmenových buněk při transplantaci ledviny? Jsem se na internetu dočetl, že se v Indii... už odoperovalo mnoho pacientů, a ti nemusí brát imunopresiva - díky kmenovým buňkám. Je to možné?

Zprávy na internetu nebudou korektní. Zatím není možné díky využití kmenových buněk provést transplantaci orgánu bez imunosupresivní léčby.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.03.2010


15.03.2010
Má maminka je po transplantaci ledviny (4 měsíce) a vyskytl se u ní opar, prvně jen na rtu a po týdnu i na zádech, byla u kožní lékařky, ta nediagnostikovala přímo pásový opar, poněvadž se neobjevil v tzv. pásu, ale jen v malém hloučku a naordinovala mamince mast, teplo na postižené místo a klid. Můj dotaz se týká toho, zda hlásit toto onemocnění transpl.centru když řádná kontrola čeká maminku za 3 týdny a zda je toto onemocnění oparem nějak nebezpečné pro transplantovanou ledvinku. Snažila jsem se najít více informací na webu a internetu-bohužel nic konkrétního jsem nenašla. Závěrem mého dotazu bych Vám chtěla velice poděkovat za vaši poradnu, protože je pro nás velmi cenná a přínosná.

Opar nahlašte TX centru, průběh může být horší než u zdravých lidí. V řadě center (včetně našeho) podávají při výskytu oparu antivirovou léčbu (valtrex, herpesin, zoviraz...) v tabletách.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.03.2010


09.03.2010
Je mi 32 let.V 18. letech mě byla zjištěna polycystoza ledvin. Nikdo v rodině tuto nemoc nemá. Chtěla bych se Vás zeptat zda-li bude možné dle ultrazvuku a fázové scintigrafie, říci ,jak na tom mé ledviny jsou. UZ-břicha, Fázová scintigrafie ledvin .. Závěr : Globální funkce ledvin je v normě, relativní funkce pravé ledviny je snížená ( 41%) Vizuální hodnocení sekvenčních scintigramů i kvantitativní analýza nefrografických křivek nesvědčí pro poruchu parenchymové funkce ledvin, drenáž jejich dutého systému je plynulá, bez retence RF.Ve srovnání s vyšetřením v 10/2007 je průběh nefrografických křivek obou ledvin prakticky normální, jinak je scintigraf. nález do značné míry obdobný. Pane doktore krevní hodnoty mám v normě-nevím jestli není zbytečné je všechny vypisovat?Snad budou stačit tyto:Kreatinin 67,0 umol/I,Urea 4,4 mmol,Močová kyselina 165,00 umol. Pane doktore když si očima laika přečtu můj UZ, tak to pro mě nezní dobře a když si přečtu fázovou scintigrafii, tak to nezní špatně.Co vy byste řekl na můj UZ a fázovou scintigrafii ledvin?Co je podstatnější?Dá se říci podle těchto vyšetření jestli tyto ledviny vydrží do stáří?Každy kdo má polycystozu ledvin skončí na dyalyze nebo umělé ledvině?

O funkci Vašich ledvin nejlépe řekne hodnota kreatininu a případně vypočtená hodnota glomerulární filtrace z dalších laboratorních parametrů z krve. Při polycystické chorobě bude ultrazvuk vždy popisován jako patologický, protože je přítomna řada cyst. Dle ultrazvuku se však nedá příliš předvídat vývoj funkce ledvin. Obecně u polycystické choroby ledvin dochází postupně k selhání funkce a potřebě transplantace nebo dialýzy, nejčastěji je to okolo 50. roku věku. U Vás asi půjde o novou mutaci, vzhledem k tomu, že jsou rodiče zdrávy. Jinak platí, že k selhání dochází v rodině u všech postižených v přibližně stejném věku. Stále máte naději, že se podaří najít účinnou léčbu (genetickou, růst cyst v experimentu zpomaluje již dostupný lék sirolimus) a průběh choroby se výrazně změní.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.03.2010


21.02.2010
Můj 62 letý otec je již necelý rok je na peritoneální dialýze .Důvodem byly svráštělé ledviny .Chtěla bych se zeptat, jak na tom musí být zdravotně,kdyby chtěl podstoupit transplantaci ledvin,jestli je vůbec k transplantaci vhodný. V minulosti prodělal žloutenku typu B, trpí hypertenzí, asthma.

Věk 62 let není pro transplantaci nic neobvyklého, stejně tak stav po hepatitidě B nemusí znamenat kontraindikaci. Je nutné, aby tatínek podstoupil podrobné vyšetření v transplantačním centru. Jinak se zodpovědně vyjádřit k možnosti transplantace nelze.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.02.2010


30.01.2010
Chtěla bych manželovi darovat ledvinu jaká rizika jsou pro mě jako dárce, moc bych mu chtěla pomoci.

Tato otázka zasluhuje podrobnou odpověď, která by měla být poskytnuta lékařem příslušného transplantačního centra. Zde se omezím pouze na nejzákladnější fakta, která vycházejí z velkých statistických souborů: 1) darování ledviny nezkracuje dárci předpokládanou dobu života, 2) nevede k významně zvýšenému riziku selhání ledvin a potřebě dialýzy a 3) fatální komplikace okolo operace, tj úmrtí, je popisováno cca 3 z 10000.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.02.2010


26.01.2010
Jsem 10 let po kombinované transplantaci ledviny a slinivky, v současné době mi selhává ledvina (kreatin 380). Zajímalo by mě zda mohu být zařazen na WL ještě před zahájením dialýzy? Jakou mám šanci dočkat se nové transplantace, vzhledem k tomu že slinivka mi stále bezproblémově funguje a stále beru imunosuprese?

Preemptivní (tj před zahájením HD) zařazení na čekací listinu je možné, zhruba 3 měsíce před předpokládanou potřebou dialýzy. Šance na transplantaci závisí na krevní skupině (obecně pacienti s krevní skupinou AB nebo B čekají kratší dobu) a na odběrové aktivitě transplantačního centra, ve kterém se transplantace bude dělat. Asi je vhodné transplantaci provést ve stejném centru, jako jste nyní sledován. Informujte se u ošetřujícího transplantologa, jaké jsou aktuální čekací doby. Číslo bude vždy střední hodnota, průměr. Proto ikdyž by například doba čekání byla 1 rok a před zahájením dialýzy je možné čekat zhruba 3 měsíce, stále existuje určitá šance, že transplantaci stihnete.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 29.01.2010


16.01.2010
31.12.2007 zemřel v Plzeňské fakultní nemocnici můj 14ti letý syn. Srazil ho vlak. Nejsme z Plzně a nebyli jsme u toho když zemřel. Je možné že byly použity některé jeho orgány? Kdyby se mě někdo zeptal, souhlasila bych ale nikdo se neptal. Byl to silný zdravý kluk. Pomohla jeho smrt někomu?

Nemám konkrétní informace. Na tento dotaz Vám odpoví ošetřující lékař v Plzni (předpokládám z anesteziologické kliniky), případně odkáže na transplantačního koordinátora v Plzni. Obecně: při odběru orgánů od mladistvých jsou vždy rodiče informováni a je požadován jejich souhlas.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 18.01.2010


15.01.2010
Může zvýšená teplota, která nepřesáhne 37,1 a nepřetrvává po celý den, znamenat u pacienta po transplantaci ledviny (přesněji měsíc a půl po transplantaci) ZNÁMKY REJEKCE ?

Příčiny takové teploty jsou široké. Rejekce též (jistě ne na prvním místě), kontrola funkce štěpu ukáže mnohem lépe.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.01.2010


14.01.2010
Je člověk, který prodělal nebo má žloutenku typu C, vhodný pro transplantaci, nebo již není možnost zařadit tuto osobu zpět do transplantačního programu?

Žloutenka typu C není absolutní kontraindikací k transplantaci. Obecně platí, že imunosupresivní léčba její průběh zhoršuje. Proto jsou výsledky pacientů po transplantaci se žloutenkou typu C horší než bez ní. Rozdíly se však projevují až po dlouhé době (okolo 10 let). Konkrétně mají tito pacienti častěji jaterní cirhózu a infekční komplikace. Proto se po 10 letech začne projevovat větší riziko úmrtí než bez žloutenky. Nicméně pokud se porovnají pacienti se žloutenkou typu C, kteří by byli jinak vhodní na transplantaci a transplantováni nejsou, s pacienty, kteří transplantaci podstoupí, daří se lépe těm transplantovaným. Vše ale platí za předpokladu, že poškození jater žloutenkou není pokročilé. Proto musí být provedena jaterní biopsie před transplantací k vyloučení cirhózy či pokročilých vazivových změn játrech. Pokud se podaří žloutenku na dialýze potlačit interferonem a virus v krvi již není (pouze z protilátek budou trvale vycházet výsledky potvrzující prodělanou žloutenku), jsou výsledky ještě lepší s poměrně malým rizikem nové aktivace žloutenky po transplantaci. U každého vhodného pacienta na dialýze by proto pokus o léčbu měl proběhnout. Často je však virus odolný a interferon ho nepotlačí. Pak o vhodnosti transplantace rozhoduje nález v jaterní biopsii, jak zmiňuji výše. Ve vzácných případech (které se ale před transplantaci nedají odhadnout) může dojít v krátké době po transplantaci k prudkého zhoršení žloutenky a jaterních funkcí. Léčba je velmi obtížná. I pokud je úspěšná, dojde obvykle ke ztrátě funkce štěpu a návratu na dialýzu. Nemocný by měl o těchto rizicích vědět.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.01.2010


16.12.2009
Od srpna t.r. jsem po úspěšné transplantaci ledviny. Sdělte mi zda a jaké jsou pro mě rizika očkování proti prasečí chřipce a zda toto očkování pro mě osobně doporučujete.

Očkování doporučuji. Stran rizik odkazuji na opakované odpovědi na stejný dotaz uveřejněné na stránkách poradny. V našem centru jsme již očkovali cca 150 pacientů, dosud se vyskytly pouze lokální reakce v místě vpichu - bolest, zarudnutí, které ustoupí po několika dnech (optimálně chladit ledem), v 1 případě jsme zaznamenali mírnou celkovou reakci podobnou lehké chřipce (bolesti kloubů, svalů, kašel, ale bez teplot).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.12.2009


04.12.2009
Můj dotaz se týká možnosti těhotenství u transplantovaných žen. V několika studiích jsem se dočetla, že při dobrém stavu a při snížení imunosupresiv porodily matky v podstatě bez vážnějších komplikací zdravé děti. Jsem nyní 4 roky po transplantaci po selhání ledvin na základě nefrotického syndromu a FSGS. Bohužel mám stále vysokou proteinurii - průměr 3g/24h. Proto chodím 1x měsíčně ambulantně na plazmaferézy. Z imunosupresiv užívám nyní jen cyklosporin (100mg ráno a 75mg večer), prednison 5mg ráno. Obávám se správně, že při mém zdravotním stavu je možnost donosit zdravé dítě v podstatě vyloučena? Popř. jak byste se díval na alternativu hormonální léčby a následného odebrání vajíčka pro umělé oplodnění a donošení dítěte náhradní matkou? Nezhoršily by vysoké hladiny hormonů můj nyní v podstatě stabilizovaný stav?

Těhotenství by u Vás bylo velmi rizikové - zhoršení funkce štěpu, proteinurie i vysokého tlaku. Ke druhé části nejsem schopný se odpovědně vyjádřit. Ale nepovažoval bych to za vyloučené. Okolo hormonální léčby by se zvýšilo riziko trombózy, ale lze to řešit prevencí injekcemi. Doporučuji konzultovat odborníka z gynekologie.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.12.2009


01.12.2009
Po smrti bych ráda darovala orgány k transplantaci. Existuje registr dárců? Je nutný můj předchozí souhlas s odběrem?

Velice si vážím Vašeho zájmu pomoci po své smrti někomu, kdo by mohl dále žít. Pokud se chcete stát dárkyni orgáu po sve smrti, nemusíte dělat nic. V České republice plati princip tzv. předpokládaného souhlasu s tím, že existuje moznost vyjádřit nesouhlas s darováním orgánu po smrti a ten musí být respektován. Pokud tudíž nevyjádříte nesouhlas, předpokládá se, že souhlasíte. Vhodné by bylo, abyste o svém názoru a přání informovala Vaše blízké. Ještě jednou děkuji za dotaz a přeju Vám pevné zdraví a štěstí v životě.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 04.12.2009


26.11.2009
Existuje nějaký seznam dárců, případně jak se lze do něho zapsat - a to pro jakýkoli orgán. Jsem zdravý mladý člověk, který by se chtěl podělit o to, co ne tak dobře funguje těm druhým.

Takový seznam v ČR neexistuje. Ledvinu lze podle zákona darovat jen emočně blízké osobě (tj pomineme-li příbuzné, lze také dobrému kamarádovi atd.). Jiné orgány darovat během života nelze. Pouze velmi vzácně část jater - ve většině případů rodič malému dítěti.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.12.2009


24.11.2009
Můj tatínek je 7 rokem po transplantaci ledviny od svého pokrevního bratra. Nechal se 2 roky po sobě očkovat proti klasické chřipce a vždy to mělo těžký průběh, vysoké horečky kolem 40 stupnů, velké a vleklé bolesti kloubů. Tyto příznaky před očkováním nebyli ani po transplantaci. Pracuji jako zdravotní sestra a ráda bych znala Váš názor na aplikaci vakcíny proti prasečí chřipce. Má se tatínek dát naočkovat i po těchto zkušenostech?

Popisovaná reakce na očkování (dokonce 2x) je sice velmi neobvyklá (po transplantaci, kdy nemocný užívá imunosupresivní léky, které bouřlivou imunitní odpověď na očkování tlumí), ale možná. Jestli šlo skutečně o reakci na očkování proti klasické chřipce, předpokládal bych obdobnou i na očkování proti prasečí chřipce. Pak by zřejmě rizika byla vyšší než prospěch z očkování.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.12.2009


22.11.2009
Vadí po transplantaci dlohodobé užívání vitamínů - C, B, E?

V běžných dávkách nevadí.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 23.11.2009


18.11.2009
Jsem šestým rokem po transplantaci. Mám očkování proti klasické chřipce a zajímalo by mě jesli bych mohl být naočkován i proti Prasečí chřipce. Jestli se to nějak navzájem neovlivní. A jestli bych měl na to nárok. Jestli ano tak kde se mám zeptat.

Očkovací plán počítá s nemocnými po transplantaci, předchozí očkování proti sezónní chřipce nevadí. Transplantační centra poslaly seznamy nemocných pojišťovnám, v tomto týdnu snad dorazí očkovací látky a příští týden se plánuje začít (zatím doporučeny 2 dávky po 3-4 týdnech), tj. ptejte se u svého ošetřujícího lékaře v transplantačním centru.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.11.2009


12.11.2009
Jsem po transplantaci ledviny, již podruhé. Často bývám nemocná, nyní učím na část úvazku na základní a na střední škole. Obávám se prasečí chřipky, má smysl zůstat nějaký čas doma, nenavštěvovat zaměstnání, když ostatní členové dál samozřejmě navštěvovat zaměstnání budou, tedy mi asi nákazu domů stejně přinesou? Kdo bude organizovat případné očkovaní transplantovaných pacientů?

Pokud bude ve škole zjištěná nákaza, je to velmi rizikové prostředí. Raději bych doporučil zůstat doma. Očkování proti prasečí chřipce je organizováno ministerstvem ve spolupráci s transplantačními centry. V našem centru a předpokládám stejný postup u kolegů jsme odeslali požadavek na očkovací látky a seznam všem našich nemocných na příslušné zdravotní pojišťovny. Jakmile látka dorazí do ČR (neoficiálně ke konci listopadu), budeme kontaktovat na urychlené očkování všechny naše nemocné. Nemohu však vyloučit, že k epidemii dojde dříve, než bude očkování k dispozici. Potom je vhodné při klinických symptomech a pohybu v rizikovém prostředí podat do 48 hodin od začátku příznaků lék Tamiflu. Samotná diagnoza přítomnosti viru trvá cca 2-4 dny (asi bude kratší po zprovoznění dalších laboratoří) a lze ji provést ze speciálního výtěru nosohltanu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 13.11.2009


11.11.2009
Pokud bych byla dárcem ledviny a v budoucnu bych sama trpěla onemocněním vyžadujícím transplantaci, ovlivnila by skutečnost, že jsem byla dárcem, pořadí v čekací transplantační listině?

Předchozí darování ledviny nemá v současné době na pořadí při výběru žádný vliv.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.11.2009


05.11.2009
Jsem po transplantaci ledviny, užívám léky Prograf, Celcept, Prednison plus nějaké další léky, které však nejsou imunosupresiva. Vím, že se při užívání Prografu nesmí jíst Grepfruity a další, chci se zeptat, zda vadí výtažky z Grepu v masti, tělovém mléce nebo masážním oleji. Zda vstřebané látky kůží mohou také nějak ovlivnit hladiny těchto léčiv v krvi.

Domnívám se, že koncentrace v krvi jsou v takovém případě zanedbatelné a k interakci s imunosupresivy (u Vás jen s Prografem) nebude docházet.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.11.2009


29.10.2009
Mohu darovat ledvinu či jakýkoli orgán, když jsem měla hepatitidu typu A?

Ano, je to možné.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 03.11.2009


21.10.2009
Jsem po transplantaci ledvin a měl bych být očkován proti prasečí chřipce. Jaký máte názor na očkování? V minulosti jsem byl očkován proti chřipce, chřipkou jsem onemocněl a průběh byl velmi vážný.

Očkování proti sezónní (tj klasické) chřipce je po transplantaci vhodné, byť nemusí plně ochránit. Na druhou stranu současně podávané imunosupresivní léky téměř zabrání bouřlivé reakci na očkování, která někdy zdánlivě připomíná "chřipku" po očkování. Léky po transplantaci oslabují imunitu a chřipka může být vážná. Stran prasečí (H1N1) chřipky bych měl názor obdobný. Je ale zatím problém s nedostupností očkovací látky a rovněž není přesně určeno, která skupiny obyvatelstva budou moci být očkované. Je předpoklad, že takové určení bude součástí epidemiologického plánu (při omezené kapacitě očkovacích látek) v rámci celé ČR a vakcíny nebudou volně distribuovány. Při epidemii prasečí chřipky a symptomech u konkrétního pacienta po transplantaci, které jsou podezřelé z této infekce, bych velmi doporučil nasadit do 48 hodin Tamiflu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.10.2009


15.10.2009
Která vyšetření se musí podstoupit, aby jsem byla zřazena do čekací listiny.Je v tomto vyšetření např.i cystoskopie? Jsem dialyzovaná půl roku.

Požadovaná vyšetření jsou závislá na věku a zdravotním stavu pacienta. Cystoskopie je v některých případech také potřebná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 16.10.2009


11.10.2009
Je možné provést transplantaci když byl nalezen nádor? Slyšela jsem že to není možné kvuli imunosupresivním lékum.

Imunosupresivní léčba by podpořila růst nádoru a výrazně zvýšila riziko metastáz. Pokud je však nádor zcela odstraněn a uplyne určitá doba (liší se podle typu nádoru, cca 2-5 let) od léčby nádoru, po které je pacient znovu velmi důkladně vyšetřen na případnou recidivu nádoru, je transplantace v řadě případů možná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.10.2009


07.10.2009
Bydlim v Belgii, kde jsem pred mesicem podstoupila transplantaci ledvin. Pristi jaro bych chtela navstivit pribuzne v Praze. Moje klinika doporucuje zjistit kde je nejblizsi transplantacni centrum, ktere bych mohla v pripade priznaku "rejection" ledviny navstivit a obdrzet pomoc. Muzete mne prosim sdelit presnou adresu, kde mohu tuto urgenti lecbu obdrzet? Predem dekuji.

Nejbližší translantační centrum je IKEM Praha. Detailně viz jejich http://www.ikem.cz
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 09.10.2009


01.10.2009
Moje babička měla cystózu ledvin, zemřela v 51, otec zatím ve 45 letech žádné úpříznaky nemá, jaká je pravděpodobnost, že pokud on není nemocný, mohu onemocnět já nebo mé děti?

Pokud má otec (tj syn Vaší nemocné babičky) v 45 letech normální ultrazvukový obraz ledvin bez cyst (!!nikoliv pouze absenci subjektivních příznaků nemoci) , znamená to, že nemoc nepodědil a tudíž ani Vy nebudete nemocná.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz,, 03.10.2009


18.09.2009
Jsem 1,5 roku po transplantaci ledviny. Užívám: Advagraf 2mg 1-0-0, Cellcept 500mg 1-0-1, Prednison 2,5mg 1-0-0, Betaloc ZOK 1-0-0, Micardis 1-0-0. Je možné užívat Advagraf a Cellcept společně? Mohl bych ráno s jídlem vzít Prednison, Betaloc ZOK, Micardis a 2-3 h. poté Advagraf a Cellcept? Nebo mi prosím poraďte nejlepší způsob užívání těchto léků. V zaměstnání mám třísměnný provoz a nevím jak nejlépe zkombinovat s užíváním léků.

Advagraf a Cellcept lze užít společně. Návrh, jak si představujete užívání, je vyhovující.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.09.2009


31.08.2009
Můj otec je sedm led po transplantaci ledvin a tento rok mu našli nádor na játrech. Metastáze se rychle rozšiřují chtěli bysme mu s mamkou nějak pomoci. Slyšela jsem o vitamínech posilující imunitu,ale nevíme jaké může,aby mu nepoškodili ledvinu, játra.

Obávám se, že vitaminy nemohou efektivně růstu nádoru bránit. Pokud již nelze operovat, je možné uvažovat o změně imunosupresivní léčby po transplantaci a nasadit sirolimus (místo cyclosporinu nebo tacrolimu), který má také protinádorové účinky. Jde však pouze o snahu ke zpomalení progrese nádoru. Není možné očekávat vyléčení.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 07.09.2009


14.08.2009
Slyšel jsem o metodě léčení ledvin semena z konopí který nemají thc, který regenujou ledviny. Nevím jestli by mě to pomohlo když jsem před dialýzou a mám filtraci 0.225 ml/s. ještě na ni nechodím ale jsem už připravenej mám našitý shunt. Má to cenu ted zkoušet tenhle pokus? A ještě mám li používat mastičky z konopí , nedostane jse my to do krve myslím složky thc.

O metodách léčby ledvin pomocí konopí a jeho modifikacemi nemám žádné vědecky doložené informace. Medicína je nepoužívá. Neočekával bych pozitivní efekt.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.08.2009


01.08.2009
Selhávají mi ledviny, přibližně za měsíc budu zařazena do čekací listiny na transplantaci, může mi darovat ledvinu matka, která má slabší formu cukrovky (bere léky, inzulín si nepíchá) ?

Cukrovka bez ohledu na její tíži je absolutní kontraindikace dárcovství ledviny. Maminka darovat ledvinu nemůže.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.08.2009


01.08.2009
Dobrý den, který typ dialýzy mi nejvíc doporučujete, abych mohl i nadále chodit do práce.

Pokud Vaše středisko nabízí hemodialyzační program i o nočním směnách, jsou hemodialýza i peritoneální rovnocenné. Jinak dává větší volnost peritoneální dialýza. Je dobré si u peritoneální dialýzy zjistit zkušenost centra (počet léčených pacientů) a návaznost na specializovanou nemocniční péči.Optimální jsou centra při velkých nemocnicích, kde pacienta může léčit přímo jeho ambulantní lékař.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 07.08.2009


30.07.2009
Jsem 9 let po transplantaci ledviny, letos bych chtěla jet na dovolenou do Chorvatska. Jsem očkovaná proti sezóní chřipce, přesto se chci zeptat zda byste v čase nebezpečné nákazy zásadně vyloučil odjezd na dovolenou. Reaguji tímto spíše na poplach v médiích.

Dovolenou v Chorvatsku rozhodně neriskujete více, než pokud zvolíte na rekreaci místo v ČR.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.08.2009


19.07.2009
Jsem na peritoneální diálýze, a posílají mě na odstranění obou nefunkčních štěpů jako nutnost před zařazením k třetí transplantaci, chtěl bych vědět za jak dlouho po výkonu mohu dále používat stávající dialýzu a jestli je to vůbec možné po tomto výkonu na břišní stěně.

Pokud bylo možné předchozí 2 štěpy transplantovat standardním způsobem - tj mimo dutinu břišní - lze očekávat i jejich vynětí bez významných zásahů do peritonea. Pak by stačilo kompletní zhojení ran, odhaduji 3 měsíce.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 29.07.2009


12.07.2009
Je mi 37 a jsem v dubnu 2009 po transplantaci ledviny, propopuštěn po 16 dnech bez komplikací. Asi za dva měsíce objevena CMV hepatitida - nasazena léčba infuze a teď doma prášky Ursosan, Valcyte 900. Kvůli čemu ale píšu je něco úplně jiného, už 14 dní mám obrovské AFTY a po celé puse. Těžko mluvím jím jenom tekutou stravu a s velkými bolestmi a každý den je stejné nebo horší. Můžete mi prosím něco poradit.

Rozhodně nejde o nevýznamný problém. Afty mohou být způsobeny rovněž virovou infekcí herpetické skupiny (jako CMV). Pokud již neberete Valcyte, mělo by se pomýšlet na tyto viry a léčit antivirotiky (valtrex, herpesin). Druhou možností je nežádoucí efekt imunosuprese (cellcept, rapamune..) nebo její přílišná intenzita. Je potřeba navštívit lékaře v transplantačním centru, který rozpozná příčinu a může rozhodnout o snížení imunosupresiv. Proti bolesti pomohou v lékárně připravené roztoky na potírání aftů s lokálním anestetikem a dexametasonem (po vyloučení, že nejde o virovou infekci).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 29.07.2009


02.07.2009
Můj otec je přibližně 15 let po transplantaci ledviny. Zhruba před 2 lety mu pan doktor změnil prášky, nyní bere CellCept 500mg. Přijde nám, že od té doby má změnu chování (deprese, podezřívavost). Napadlo mě, jestli by to třeba nemohli způsobovat tyhle prášky? On nechce od nikoho nic slyšet a je si jistý, že je z jeho strany všechno v pořádku a že jsou všichni proti němu.

Cellcept by neměl mít nežádoucí účinky tohoto typu. Je třeba vyhledat pomoc psychiatra a vyloučit případné organické onemocnění mozku (neurolog, CT/MR mozku...).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 02.07.2009


25.05.2009
Je mi 20 let a jsem po transplantaci ledviny od matky. Užívám Advagraf, Cellcept, Prednizon, Betaloc ZOK, Micardis. Kreatinin 130-150. Od transplantace jsem přibral 18kg. Za celý rok jsem nebyl vážně nemocný. Někdy se ráno vzbudím a mám velkou rýmu, která během dopoledne odezní, někdy ji mám i několik dní a přidá se mírný kašel. Je toto možné díky snížené imunitě? Co dělat pro její posílení? Výsledky mám při kontrolách v pořádku, pouze občas zvýšený cukr a tuky. Posledních několik kontrol jsem měl mírně zvýšené jaterní testy. Lékař mi udělal testy a zjistil, že jsem po transplantaci zřejmě prodělal mírnou infekční mononukleózu. Žádné příznaky jsem nepociťoval, pouze občas výše zmíněnou rýmu a kašel. Mám dodržovat dietu a omezit fyzickou zátěž. Je možné mononukleózu vyléčit při snížené imunitě díky imuno. lékům? Jak na to? Mohu si poškodit novou ledvinu? Mám ještě jeden dotaz. Jak je to po transplantaci s občasným pitím piva?

Jestliže máte rýmu jen ráno, je možná příčina pouze v suchém vzduchu v místnosti. Jinak by bylo nutné kultivační vyšetření a virologické vyšetření ke zjištění důvodu rýmy. Reálně posílit imunitu nelze. Je třeba omezit příjem potravin a pravidelně cvičit - jestliže jste přibral 18kg a berete imunosupresiva, hrozí vznik cukrovky, kterou možná již máte (viz Vaše laboratoře - nutné jasně potvrdit či vyloučit přesnějším testem), potom by určitě byla nutná dieta. Občasné pivo nevadí, ale je to další kalorický přísun. Mononukleóza odezní i po transplantaci ve velké většině případů sama.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 30.05.2009


12.05.2009
Prosím vás o více informací týkající se transplantace ledvin a jater. Jsem ochoten darovat některý s těchto orgánů. Daroval jsem vícekrát krev, plazmu, krevní destičky, jsem v registru dárců kostní dřeně. Mám uzavřenu smlouvu s Patologickým ůstavem v Praze o darování těla k vědeckým a výukovým účelům podle §11 vyhl.MZd č. 19 / 1988 Sb. Chtěl bych pomoci cizímu příjemci - nejlépe dítěti. Samozřejmě vím, že je dárcovství bezplatné. Jsem sice invalida ve starobním důchodu, bude mi letos 55 roků, ale snad to půjde. Nesměl by mě transplantační zákrok ohrozit na životě, to je jediná moje podmínka.

Obsáhlé informace o transplantaci ledviny i jater jsou na www stránkách České transplantační společnosti pro pacienty.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.05.2009


09.05.2009
Mohu si posilovat imunitu a čím, když dostávám imunosupresiva? Jsem skoro dva roky po transplantaci ledviny, po roce začaly potíže s opakovanými furunkly na hrázi, bolí a i jinak jsou nepříjemné a taky jsem letos každý měsíc nachlazená. A má psychika- jsem často vzteklá, odnáší to mé děti. Snesou se případné léky od psychiatra s těmi, které užívám, tj. Advagrafem a Cellceptem?

Není reálné posílit imunitu medikamenty. Spíše bych konzultoval ošetřujícího lékaře s dotazem, zda není možné redukovat dávky stávajících imunosupresiv. Hladinu cellceptu je možné také měřit, možná je vyšší než třeba. Při nekomplikovaném průběhu není nutné brát kombinaci 3 imunosupresiv (počítáno s prednisonem) v pozdním období po transplantaci pokud se stav komplikuje častými infekty.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 11.05.2009


05.05.2009
Je možné HIV pozitivního pacienta se selháním ledvin (nikoliv na základě komplikací HIV/ AIDS) zařazit na čekací listinu pro Tx ledviny a posléze jej transplantovat?

HIV pozitivita již není absolutní kontraindikací, stále však znamená kontraindikaci relativní. Zkušenosti v ČR zatím nejsou. Nezbytná je velmi dobrá spolupráce nemocného (musí užívat řadu léků, chodit přesně na kontroly atd..), aktivita HIV musí být potlačena protivirovou léčbou a musí být dostatečný počet CD4 lymfocytů v době transplantace. Velmi nepříznivá je současná hepatitida B nebo C. Z dlouhodobého pohledu jde i u vyselektovaných pacientů o výkon s nejistou prognózou.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.05.2009


03.05.2009
Manžel má jen jednu ledvinu, mohu se zeptat, jaké jsou omezení co se týká stravy a celkového životního stylu?

Pokud je jeho jedna ledvina zdravá (vč normální laboratoře z moči), nejsou nutná žádná omezení.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.05.2009


25.04.2009
Mám 16,5 let transplantovanou ledvinku, je to druhá transpl.,první odešla po cca 3měsících. Nyní mám kreatinin 197,je to už vážné?Mohu lehce cvičit-aerobní cvičení,lehké posilování?A kolikrát lze transplantovat ledvinu?Musela bych na další transpl.čekat déle,než ti,kteří ještě nebyli transplantováni?Je mi 33let.

Jestliže je funkce ledviny stabilní, tak hodnota krea 197 může znamenat stále dobré vyhlídky na dlouhodobou funkci. Kromě velmi těžké fyzické zátěže, bych ostatní sportovní aktivitu doporučil. Třetí transplantace je možná. Spíše bude čekání delší (pokud nemáte živého dárce), protože tělo je již naučené bojovat proti nové ledvině a dárce musí být více geneticky podobný.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 28.04.2009


22.04.2009
Mohou lidé s transplantovanou ledvinou letět na dovolenou do zahraničí?

Je to možné. Je nutné se informovat o speciálních rizicích infekce dle typu země. Ale běžné dovolené u moře (Chorvatsko, Řecko atd...) jsou zcela bez problémů.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.04.2009


15.04.2009
Mám kreat. 470, po zavedení peritoneálního katetru jsem dostala zánět, proto jsem zahájila per. dialýzu. Postupne jsem zvyšovala objem napoustěné tekutiny na 2.5 litru. Bolí mne ramena a pod lopatkami, tlačí žaludek a špatne se mi dýchá. Chtěla bych vědět, zda se tento stav upraví. Je mi podstatně hůře než před dialýzou.

Na Vaše otázky je možné pouze na základě pečlivého klinického a laboratorního vyšetření.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.06.2009


15.04.2009
Zahájila jsem dialýzu pro zánět při zavedení per.katetru,začala jsem brát antibiotika,bylo mi řečeno,že nemohu být zařazena do transp. programu,budu je brát ješte mesíc a potom prý musím ješte 6 týdnů čekat na zařazení.je to pravda?

Rozhodnutí je správné. Je otázkou, kde je zánět. Pokud by šlo o zánět pobřišnice (peritinitis), tak doba před zařazením do transplantačního programu je min 2 měsíce. Pokud by byl jen lokální zánět okolo katétru, tak může být o něco kratší. Důvodem je velmi vysoké riziko závažné infekce po transplantaci, kdy bude oslabena imunita díky nezbytné medikaci.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plze, reischig@fnplzen.cz, 17.04.2009


05.04.2009
Můj otec podstupuje dialýzu téměř rok, má cukrovku, bývá mu často špatně, napadla mě transplantace, nevím však, zda je to možné, vzhledem k tomu, že má právě cukrovku. Darovala bych ji otci já, pokud by to bylo možné, máme oba skupinu B.

Krevní skupina je samozřejmě bez problémů - oba máte B. Cukrovka rozhodně sama o sobě nevylučuje transplantaci. Je pravda, že tito nemocní mají často řadu přidružených chorob. Je nezbytné tatínka vyšetřit a výsledky zhodnotit s transplantačním centrem.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.04.2009


02.04.2009
Jsem 8 měsíců po transplantaci ledviny od sestry. Do kontrolní biopsie vše v pořádku. Po léčbě Solumedrolem začaly problémy s bolestmi ramenních kloubů, které se stěhují do loktů a rukou. Veškeré možné příčiny,jako neurologické či ortopedické byly vyloučeny. Zjištěna vysoká hladina PTH při limitní hranici 6,4 je nyní 12,6. Je možné že toto je příčina mých potíží. Na RTG zjišťěno zavápnění krkavic. Mám navštívit endokrinologa?

Myslím, že léčbu zvýšené produkce iPTH (tvoří se v příštítných tělískách) lépe vyřeší nefrolog. Je to typická komplikace u selhávání ledvin a pro nefrology je její řešení rutinní činností. Pokud je přítomna i zvýšená hladina vápníku, může být příčinou bolestí jeho usazování v kloubech. Kalcifikace krkavic vzniká pozvolna, předpokládal bych její přítomnost i před transplantací (zjistíte z vyš. před zařazením na čekací listinu).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 06.04.2009


13.03.2009
Chtěla bych darovat ledvinu manželovi (již zařazen mezi čekatele na transplantaci), jen bych si chtěla upřesnit jedinou otázku: je možné - a pokud ano, s jakým rizikem- s jednou ledvinou absolvovat další těhotenství (mám 32 let, 1 dítě, nyní jsem těhotná znovu, obě těhotenství mám bezproblémové)?

Nepředpokládám, že byste plánovali dárcovství ještě před ukončením aktuálního těhotenství. To bych považoval za velmi nevhodné. Darování ledviny není dle statistik spojeno se zvýšeným rizikem komplikací při následném těhotenství.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.03.2009


09.03.2009
Můj otec byl přijat k transplantaci ledviny, boužel k samotné transplantaci nakonec nedošlo. Po otevření bylo zjištěno, že společná a zevní artérie jsou pokročile sklerotické,kalcifikované a zcela nepoužitelné k našití svazku ledviny. Před zařazením do WL bylo doplněno MRAG, které popsalo stenotické postižení pánevního řečiště, byla provedena angioplastika obostranně, peroperační nález však byl výrazně horší. Můj dotaz zní: Je ještě možné s tím něco dělat a získat ledvinu nebo už zbývá jen dialýza?

Situace je vážná. Mohu doporučit pouze konzultovat zkušeného transplantačního chirurga s dotazem, zda by nešlo transplantovat současně část hlavní srdeční tepny dárce (aorty) s jejími větvemi a na ně našít ledvinu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.03.2009


05.03.2009
Jsem rok a 3/4 po transplantaci ledviny od žijícího dárce, kreatinin stále pod 100, průběh bez komplikací. Teď jsem v 11 týdnu těhotenství, taktéž zatím bez komplikací. Zajímalo by mě, jak moc předčasné porody u těhotných po tx ledviny jsou. Může jít i o 8 týdnů? Jsou nějaké faktory které tuto dobu ovlivňují?

Těhotenství již po necelém roce po transplantaci je obecně velmi časně, ale funkce transplantované ledviny je výborná a dává předpoklady pro úspěšný průběh. Předčasné porody (většinou řešené císařským řezem) jsou odhadem u 30-50% těhotných, ale ve velké většině je to v období bezpečném pro plod i matku. Výsledky těhotenství jsou po transplantaci dobré a hlavní riziko vždy vyplývá ze zhoršené funkce štěpu - tj. pokud by k těhotenství došlo a nemocná měla na počátku kreatinin nad 150-200 umol/L.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.06.2009


04.03.2009
Jsem 15 let po TX ledviny s velmi dobrou funkcí (kreat.90), imunosuprese: advagraf- výměna za neoral kvůli aplazii dásní, cellcept. Letos basaliom 3x3cm. Poslední dobou narůstající problémy s kůží- ruce, krk, obličej - červené fleky- pořád měnící polohu, fakticky se jich nemůžu zbavit. Chtěla bych se zeptat: mohou tyto kožní problémy souviset s užíváním advagrafu? Paní doktorka mě informovala, že v případě výskytu dalšího bazaliomu bude muset vyměnit advagraf za prednison. Mám z toho strach, protože jsem ho užívala asi 6 let, což vedlo k dalším komplikacím (kostní nemoc). Vím, že existují další kombinace imunosupresiv, nic moc nevím o sirolimu, příp. dalších. Nicméně chci vyjádřit nesmírný dík a uznání všem lékařům a sestrám pracujícím v tomto oboru - darovali mi 15 let kvalitního života - moc děkuji!

Kožní problémy s imunosupresí souvisí, basaliom jistě, u erytémových ložisek bych musel znát diagnózu kožního lékaře (ev biopsii kůže, pokud je stav nejasný). Ne vždy je to pro nemocného z pohledu udržení fungující ledviny možné, ale léčba sirolimem (místo advagrafu/prografu/sandimmunu) je spojena s nižším rizikem kožních nádorů.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 12.06.2009


26.02.2009
Chtěla bych se zeptat jak dlouho po transpantaci se užívá prednison,přibrala jsem 12kg a váha stále stoupá i přez minimální příjem stravy.

Doba užívání prednisonu záleží na průběhu transplantace a také na vstupních rizicích příjemce. Často je vysazován okolo 1 roku po transplantaci, dřívější vysazování je také možné, ale stále je trochu experimentální s nejistotou vývoje do dlouhodobější budoucnosti. V každém případě jsou ale dlouhodoběji podávané dávky velmi malé (po 6-9 měsíci cca 5mg/den) se zanedbatelným vlivem na obezitu. Platí, že zásadní roli má příjem energie a její výdej.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.03.2009


24.02.2009
Chtěl jsem se zeptat, je mi 35 let a mám 5 let po příbuzenské transplantaci. Vše bylo docela v pořádku ale poslední dobou se mi zvedly výsledky KVP na 4000. Beru cellcept, sandinum neoral, A bral jsem také prednison 2,5 mg ráno a pan Doktor mi ho zvedl n 10mg . Muže to pomoci na snížení? A co to vlastně je KVP? Mužu tomu sám nějak pomoct?

Zkratku KVP v naší laboratoři nepoužíváme. Pokud bych znal jednotky (4000 jakých jednotek?), zřejmě bych význam této lokálně používané zkratky odvodil. Ale bude nejjednodušší se optat ošetřujícího lékaře.

Následná reakce na dotaz od návštěvníka webu: (schváleno Dr. Reischigem): Pojem KVP v některých laboratořích/ nemocnicích používají k označení kvantitativní proteinurie, tj. odpadu bílkoviny do moči za 24h. Váš výsledek zřejmě bude znamenat, že dle vyšetření ztrácíte močí za 1 den 4000mg, tj. 4 gramy bílkovin. V pořádku to samozřejmě není, ale záleží i na ostatních parametr
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 24.02.2009


20.02.2009
Mám chronickou glumeronefritidu a posledních 10 let se zhoršuji hodnoty kreatinu na cca 620 a urey na 20. Při posledním odběru jsem měl však výkyv na kreatinin 720 a můj lékař chce neprodleně zahájit dialyzování. Nemám však skutečně žádné příznaky uremie a i hemoglobin se drží na 110. Připravuji se samozřejmě na transplantaci. Myslíte si také, že se již bez dialýzy neobejdu? Jaké jsou pro mě rizika, když ji zatím odmítám?

Hodnota funkce ledvin už skutečně indikuje zahájení dialyzační léčby. Pokud jde jen o výkyv, bylo by vhodné v krátké době kreatinin zkontrolovat. Odmítání dialýzy povede k rozvoji komplikací z "otravy" nahromaděnými produkty metabolismu, které již ledvina nestačí vyloučit: nechutenství, průjmy, zvracení, horšení dechu a fyzické výkonnosti, nahromadění tekutiny v osrdečníku, postižení mozku....a řady dalších. Dialýzu neodkládejte, máte na rozdíl od mnoha jiných pacientů naději na vyřešení problému transplantací v snad nedaleké budoucnosti.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 23.02.2009


12.02.2009
Jsem 5 let po příbuzenské transplantaci ledviny a chtěla bych mít miminko ale v 19 letech my byla provedena sterilizace ze zdravotních důvodů. Nyní je mi 33 let. Už 3rok užívám Amoksikláv pro časté infekce. Kreatin se pohybuje celých pěti let kolem 120-160.

Obecně je těhotenství po transplantaci možné, pokud ledvina dobře funguje. To je u Vás splněno. Pokud jste ale podstoupila sterilizaci, není možné přirozeným způsobem otěhotnět. Je nutné konzultovat gynekologa, zda je technicky možná nějaká forma in vitro fertilizace (IVF). Během těhotenství je zvýšené riziko močových zánětů. Je nutné zvážit, jak těžké u Vás infekce byly, zda nemají odstranitelnou příčinu (Problémy s vyprazňováním močového měchýře? Byly infekce již před transplantací? Není zdroj chronického zánětu ve Vašich nefungujících ledvinách? atd...), podle toho se rozhodnout, zda pokusy o umělé oplodnění vůbec zahajovat.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.02.2009


02.02.2009
Chtěla bych své přítelkyňi darovat ledvinu. Potřebovala bych poradit co pro to musím udělat.

Spojte se se svojí přítelkyní a společně kontaktujte lékaře příslušného transplantačního centra.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.02.2009


02.02.2009
Je mi 25 let, mám chronickou glomerulonefritis, současně DM 1.typu. Během posledního roku se mi velmi zhoršila funkce ledvin, nyní mám kreatinin 600 a musím začít s dialýzou. Měla bych být vyšetřena k možné Tx. Ráda bych se zeptala, jaká vyšetření se provádějí, zda je nutná hospitalizace (jak dlouho) a pokud by Tx prováděl IKEM, musí vyšetření být provedena tam nebo postačí mateřské dialyzační středisko. Je lepší transplantovat slinivku i ledvinu zaráz, nezvýší to výrazně riziko rejekce? Je každý DM 1 navrhován ke kombinované Tx nebo pouze u některých? moc děkuji za odpověď!

Je výhodnější posdtoupit transplantaci ledviny i slinivky současně. Vyšetří Vás IKEM, předpokládám, že z části za hospitalizace. Váš nefrolog/diabetolog by měl předat základní informace o Vašem stavu na diabetologii IKEM s požadavkem o rozhodnutí ohledně transplantace.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 03.02.2009


09.01.2009
Jsem měsíc po úspěšné transplantaci levé ledviny od zemřelého dárce,chtěla bych se tedy zeptat,včera jsem byla na kontrole a mám kreatinin s 78 a proto mi bude zrušen periton.katétr a pig tail ve štěpu,má otázká se týká co je to ten pig tail ve štěpu.

Pigtail je umelohmotná trubička, která se při operaci zavádí do močovodu transplantované ledviny. Slouží k ulehčení hojení našití močovodu na močový měchýř pacienta (našití se pak nepřetěžuje). Po několika týdnech po transplantaci (3-6 týdnů) je již našití zhojeno a pigtail se proto vyndavá.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 09.01.2009


09.01.2009
Maminka má cukrovku a píchá si inzulín,má také selhávání ledvin po poslední kontrole (17.12.2008) má kreatinin 458,v poslední době si nevíme rady,nemůže moc chodit bolí jí nohy,těžko se jí v noci i přes den dýchá a je velmi unavená,je také velmi zavodněná její OL navrhl odvodnění infuzí už při kreatininu 410 tj.asi před 6 měsící,bohužel zatím stále odkládá.Má velkou obezitu (168 výška,135kg),můžete poradit něco na to odvodnění již bere furorese 450 půl tablety deně.

Zodpovědně odpovědět vyžaduje Vaší maminku vidět a vyšetřit, proto jí v každém případě zaveďte k nefrologovi (resp na internu s možností dialýzy), odkládání řešení jí ohrožuje. Z toho, co mám k dispozici: Vaše maminka potřebuje hospitalizaci a pokus o zvládnutí zavodnění léky na močení (diuretika) aplikovanými do žíly. Funkce ledvin je však velmi špatná a zhorší se dále. Doufám, že je již připravena píštěl na ruce k zahájení dialyzační léčby. Pokud ne, tak je třeba toto provést. Očekával bych nutnost dialýzy brzo. Léky na odvodnění možná zvládnou přechodně nadměrné zavodnění a zlepší dýchání, ale nikoliv funkci ledvin. Navíc se během odvodňování velmi pravděpodobně kreatinin a močovina dále zhorší. Ale není jiné cesty. Selhání srdce (dušnost) je nutné řešit prioritně. Pokud by se nestihla píštěl rozvinout nebo nebude dobrá reakce na diuretika (což je dost možné), bude stav řešen dialýzou pomocí kanyly v krku.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 09.01.2009


09.01.2009
Chtel jsem jse zeptat je-li zvýšit filtraci MDRD která je 0.199 , a Kreatin mám 480 mmol/ljelikož za poslední 3 měsíce mě klesla filtrace z 0.245 na 0.199 ml/s.Vím ,že je to selhání ledvin a 28.1. jdu na šití cévní spojky a pak dialýza.dietu držím na KM čili dnu. Chtěl jsem se zeptat jaké problémy mě čekají při téhle nízké filtraci než pujdu na dialýzu, jestli se to týká močení nebo jiných příznaku.Co je to vlasně a čeho jse to týká velmi nizká filtrace.

cévní spojka je v této fázi nezbytná. Současně by mělo být řešeno, zda jste vhodný kandidát k transplantaci (je možné a výhodné transplantaci provést před zahájením dialyzační léčby). Neznám vývoj ani příčinu Vaší chroby ledvin, nemohu odhanout, jak rychle dospějete k dialýze. Ale nedostatečnost ledvin je již značně pokročilá. Příznaky, která mohou býti varovné, že je již potřeba dialýzu zahájit: zhoršování dechu až dušnost v klidu, zhoršení fyzické výkonnostti, průjmy, nechutenství, nevolnost, otoky nohou......lékař Vás ale sleduje i laboratorně a podle výsledků doporučí dialýzu, dříve než by se závažnější symptomy rozvinuly.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.01.2009


01.01.2009
Jsem půl roku po transplantaci ledviny, vše probíhá bez komplikací. Jediné co mě velice trápí jsou bolesti kloubů a kostí, které se stěhují od ramen až po lokty. Ortopéd vyloučil artrotické či jiné ortopedické příčiny. Nejhorší je to v klidu a hlavně v noci. Snažím se užívat analgetika v omezeném množství abych neohrozil štěp. Z imunosupresiv užívám Advagraf CellCept. Mohou mé problémy mít souvislost s přestavbou kostí a mám naději na jejich odeznění v dohledné době?

Bolesti mohou souviset s léčbou (prednison) po transplantaci a pravděpodobně s nemocí kostí danou předchozí dialyzační léčbou (resp. selháním ledvin). Bolest v klidu a v noci skutečně svědčí proti ortopedické příčině. Pomohlo by alespoň základní vyšetření možných příčin (hladina parathormonu, hustota kostí - densitometrie, RTG vyšetření k vyloučení kalcifikací v rameni a lokti asi provedeno bylo). Pokud by byla prokázaná osteoporoza, mohl by pomoci např. fosamax, který navíc při kostních problémech pomáhá i tlumit bolest.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 05.01.2009


16.12.2008
Je mi 32 let a rozhodla jsem se, že bych chtěla darovat ledvinu. K tomuto rozhodnutí mě vedlo více důvodů. Sama jsem po transplataci rohovky, neboli keratoplastice, ale hlavně na mě velice zapůsobilo setkání s jen o rok starší paní, které nepracuje jedna ledvina a druhá jen na asi 40 procent. Chtěla bych se tedy zeptat, jak mám postupovat?

V ČR je možné darovat ledvinu (myšleno od živého dárce) pouze konkrétní emočně spřízněné osobě. Kromě darování v rámci rodiny (mezi sourozenci, manžely, dětem atd.) je to možné i blízkému příteli. To podléhá schválení etické komise. Není ale právně přípustné darovat ledvinu do systému, tj. neznámému příjemci, který by byl vybrát z čekací listiny podle genetických shod, tak jako se tomu děje u zemřelých dárců. Pokud by se Vámi zmíněná nemocná dostala do situace, kdy by jí přestala fungovat i druhá ledvina, je možné uvažovat o darování pro ní. Podmínkou by ale musel být hluboký přátelský vztah k této paní a souhlas etické komise.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.12.2008


02.12.2008
Dnes mi moje doktorka řekla, že mi nepracujou ledviny tak jak by měly. Když se to nespraví je nutné,aby mi ledvinu někdo daroval? Nebo dá se to nějak vyléčit?

Řada chorob ledvin je léčitelná. Dotaz je velmi obecný, nelze z něho určit nic bližšího o Vaší nemoci. Tím pádem se ani vyjádřit k léčbě.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.12.2008


21.11.2008
Mám přítele, který je dva roky po vážné nehodě, má poškozené obě dvě ledviny a má jít na transplantaci, chtěla jsem se vás zeptat zda se vyměňují obě nebo jen jedna a jaká je jistota na pooperační život.

Obvykle se transplantuje jedna ledvina, která zajistí dostatečnou funkci na mnoho let. Kvalita života po transplantaci je velmi dobrá. Ve vzácných situacích je nutné provést transplantaci obou ledvin (duální transplantace) od jednoho zemřelého dárce. Jedná se o případy, kdy jsou vážné pochybnosti, že by jedna ledvina stačila na dostatečnou funkci po transplantaci. Výsledky duálních transplantací jsou výborné.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 21.11.2008


30.10.2008
Jak srazit nebo snížit KREA který je 600umol/l , dietu držím a hrozí mě už dialýza nebo transplatace.

Pokud se nejedná o náhlé zhoršení (např. okolo infekce, po průjmech...), kde po ústupu vyvolávající příčiny, může dojít k návratu do původního stavu, není zlepšení stavu reálné. Je třeba se smířit s blízkou potřebou dialýzy ev transplantace, která by mohla být finálním řešením. Přísné diety jednak nepomohou a navíc častou přivedou nemocného do stavu podvýživy s možnými komplikacemi.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 31.10.2008


30.10.2008
Po transplantaci ledviny jsem měl creatin cca 200,později kolem 150. Bohužel v posledních měsících hodnota stoupla až na 300. Dá se nějak,jiným způsobem než léky, tento vývoj obrátit k lepšímu? Mám na mysli např. životosprávu, pohyb a pod.

Jiné možnosti, než zjistit přesnou příčinou zhoršení funkce a podle toho léčit jsou velmi omezené. Ze životosprávy -- dostatek tekutin a vyloučit těžkou fyzickou zátěž.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 31.10.2008


26.10.2008
Můj otec začal jezdit na dialýzu ledvin a transplantace bude asi nevyhnutelná. Chtěla bych se zeptat, jak to je s krevními skupinami při dárcovství a třeba kolik stojí transplantace od neznámého dárce a zhruba jak dlouho trvá doba čekání. A co kdyby jsem chtěla dát já ledvinu, v 16ti letech?? A dá se při selhání lednin vydržet pouze na dialýze??

Krevní skupiny dárce a příjemce musí být slučitelné. To neznamená vždy stejné -- například dárce skupiny 0 může darovat komukoliv. Transplantace od dárce zemřelého je plně hrazena pojišťovnou. "Koupit" si ledvinu od živého dárce je trestný čin a žádná nemocnice v ČR takovou transplantaci neprovede. Na dialýze se dá žít mnoho let. Je pravda, že kvalita života i jeho délka je u nemocných vhodných k transplantaci horší, než pokud se transplantace dočkají.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 27.10.2008


15.10.2008
Jsem již rok zařazená na listině pro kombinovanou transplantaci ledviny a pankreatu. S diabetem se léčím již patnáctým rokem a orgánové komplikace se přidali přibližně před třemi lety (nefropatie, neuropatie, retinompatie).

  1. Je mi teprve 25 a proto je mým snem založit rodinu. Jak se dnes lékařští odborníci tváří na těhotenství žen po transplantaci? Mají imunosupresiva negativní vliv na plod?
  2. jaký je Váš názor při srovnání hemodialýzy a peritoneální dialýzy?

  1. Těhotenství po transplantaci je možné, obvykle probíhá bez komplikací. Je nutné vyčkat alespoň 1-2 roky po transplantaci. Imunosupresiva jsou pro plod poměrně bezpečná, je častější výskyt předčasného porodu a potratu v úvodních měsících těhotenství.
  2. Vyhlídky při léčbě hemodialýzou a peritoneální dialýzou jsou srovnatelné. Zvolte spíše podle Vašeho životního stylu - při peritoneální dialýze jste více doma, ale musíte se starat o výměny, při chybě hrozí zavlečení bakterií do břicha, na hemodialýze budete 3x v týdnu dojíždět, ale o vše se postará personál...Je potřebná ale detailní edukační informace od zaškoleného personálu s praktickými ukázkami.

MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 15.10.2008


13.10.2008
V současné době mne připravují do transplantačního programu, s chronickou renální insuficiencí těžkého stupně vs. na podkladě sekundární FSGS při refluxové nefropatii. Mám KM 602, K 5,7, GF podle MDRD 0,244, kreatinin 404, PTH 29. Držím tvrdou dietu na draslík a KM, bílkovinu a tuky. Měl jsem 3 záchvaty dny, přidali mi Purinol. Doslechl jsem se o homeopatii, že by měla vyléčit dnu a problémy s ledvinami a s vysokým zánětem. Chtěl bych znát váš názor, jestli to opravdu pomáhá nebo jestli je to jen takové šarlatánství pro zdravé lidi. Lze to léčit ledviny v tomto stavu a dna homeopatii?

Homeopatie nic nevyléčí. Nemáte příliš kyselou krev? To způsobuje vysoký draslík. Možná by stačilo přidat jedlou sodu (vitar soda) a dieta by nemusela být tak restriktivní na příjem ovoce a zeleniny.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.10.2008


06.10.2008
Děkuji Vám za odpověď, měl jsem ale na mysli, že jsem četl, že probíhá za tímto účelem výzkum, který by mohl do budoucna umožnit léčbu po transplantaci bez imunosupresiv,nebo je alespoň velmi omezit. Zajímá mě, jak by tato léčba probíhala, čím by se imunosupresiva nahradila. Máte kolem tohoto nějaké informace?

Výzkum probíhá intenzivně, ale reálná možnost, že by speciální léčba v době transplantace umožnila navodit toleranci (tj nebyla by potřeba imunosupresiv později), nebude minimálně dalších 10-20 let...
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.10.2008


03.10.2008
U nás v Brně na Moravě nás pacienty, které jsou trošku složitější nechtějí transplantovat. Jak je to možné? Když operatéři jsou operační sály také sály také a jsou ochotní pomoc.Je chybou vedení transplantačního oddělení?

Na tento dotaz nemohu konkrétně odpovědět, protože neznám indikační kritéria transplantačního centra v Brně k zařazení do čekací listiny. Navíc je nutné každého nemocného klinicky vyšetřit (lékařem zkušeným v transplantační medicíně), soupis diagnóz nemůže toto vyšetření nahradit. Zcela obecně je nutné vědět, že většina nemocných s chronickým selháním ledvin na dialýze (cca 85%) mají objektivně natolik závažná přidružená onemocnění, že nemohou být indikováni k transplantaci. Každé centrum má povinnost vyšetřit a rozhodnout, zda je nemocný vhodným kandidádem k transplantaci. Je cílem nabídnout transplantaci co největšímu počtu nemocných, protože proti dialýze zlepšuje kvalitu života a život prodlouží. Je pravda, že v současné době jsme schopni úspěšně léčit mnohem komplikovanější nemocné než před lety. Na druhou stranu zařadit a transplantovat nevhodného pacienta je chyba, která vede k neúspěchu transplantace a většinou i vážným komplikacím ohrožující život pacienta. V důsledku "pokus o transplantaci" pacienta poškodí.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 03.10.2008


29.09.2008
Jsem téměř 7 let po transplantaci ledviny. Je pravda, že by bylo možné do budoucna hodně omezit, nebo dokonce úlně vysadit imunosupresiva při léčbě po transplantaci? Bude to možné. Dá se i trochu odhadnout kdy ? Jak by potom léčba probíhala?

Vysadit imunosupresiva nelze. Došlo by k rychlému zániku funkce ledviny. Snížení dávek imunosupresiv (eventuálně vysazení některého z kombinace -- např. prednisonu) se děje většinou mezi 3.-12. měsícem po transplantaci. Takže bych se spíše domníval, že Vaše stávající léčba již odpovídá omezené imunosupresi, se kterou se počítá natrvalo.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 01.10.2008


18.09.2008
Otec je tři roky po transplantaci ledviny. Nyní nárůst retence dusíku, metabol.pokles fce TXledviny-3st.CHRI,maláPU. nORMOKALEMIE, HYPERURIKEMIE, CA-Pmetabol,vyrovnaný, PTHnízké/49,8-6/08/, příjem soli,bílkovin přiměřený,vysoký ferritin,hladina tacrolimu dostatečná. Doporučujou za 14 dní odběr krve,kontolní ledvinové funkce a připadné zaléčení.

Kontrola je nutná. Blíže z uvedeného nelze říci.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.09.2008


24.08.2008
Jsem po transplantaci ledviny 2,5 roku a chtěl bych se očkovat proti klíšťové encefalitidě. Je toto očkování možné?

Očkování je možné. Postup je stejný jako u pacientů, kteří po transplantaci nejsou.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 31.08.2008


10.08.2008
Mám chronickou glomerulonefritidu,s autoimunitní reakcí. 4 roky beru equoral a prednison,hladina krea byla 200 stabilizována. Během posledních 4 měsíců postupně stoupá a nyní je 360. Jak dlouho mohu ještě být bez dialýzy a proč mi lékař vysazuje equoral? Může mi ledvinu darovat matka, má jednu zdravou a druhou šitou po havárii. Proč není více informací o transplantacích a dialýze?

Odhadnout dobu, kdy nebudete muset ještě chodit na dialýzu bez detailní znalosti Vaší dokumentace nelze. Pokud se nepodaří najít příčinu zhoršení a léču, může být problém. Equoral lékař vysazuje správně, je při takto zhoršené funkci ledvin vyrazně toxický pro ledviny a celou situaci zhoršuje. Pravděpodobně samotné vysazeni Equoralu zlepši kreatinin. Jeho toxicita hodně záleží na dávce a hladině, řada léků s ním má reakce a může zvýšit jeho hladinu [i bez zmeny davky Equoralu] a tím i toxicitu.
Stran darování ledviny od maminky bych byl opatrný. Operovaná ledvina by musela byt funkčně v pořádku a i tak bych volil raději darování právě té operované. Aby dárci zůstala ta "lepši" ledvina.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.08.2008


04.08.2008
Jaké jsou podmínky po našití cévní spojky na ruce, když pracuji v hospodě jako číšník a kouří se tam, jsem aktivní bubeník ve skupině . Budu mý asi nějaké omezení nebo jse budu muset něčeho vzdát?

Pobyt v zakouřené místnosti cévní spojce příliš neškodí, horší jsou však dopady na srdce a cévy obecně (riziko infarktu, mrtvice...) a na rakovinu (plíce..). Cévní spojka by Vás neměla kromě několika týdnů po našití omezit v hraní ve skupině. Ruku je třeba především chránit před úrazem, úderem z vnější do oblasti spojky a zvláště pak před řezným poraněním.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 14.08.2008


26.07.2008
Jsem po transplantaci ledviny a týden jsem užívala Aloe Vera než jsem se dozvěděla, že se nesnáší s imunosupresivy (beru Prednison a Rapamune). Mohla jsem ledvině nějak uškodit?

Nemyslím, že by užívání Aloe Vera, mělo poškodit ledvinu. Významné interakce s metabolismem imunosupresivních léků po transplantaci má grapefruit nebo třesalka. Těm je správné se vyvarovat.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 27.07.2008


10.07.2008
Lze alespoň částečně zabránit pooperčním hematomům po transplantaci ledviny? Mám tím namysli jak nitrobřišní, tak povrchové hematomy. Lze toho dosáhnout důkladným stavěním krvácení z drobných cév, odsáváním a sušením operačního pole? Redonův drén není všespasitelný, nehledě na to, že se jistě jedná o nemalou ztrátu krve pacienta a vstřebávání hematomů sebou nese nemalé komplikace.

Důkladné stavění krvácení během operace je samozřejmostí. Přesto není možné s jistotou zamezit tvorbě modřin v podkoží (nebývají nebezpečné) ani hematomům v okolí transplantované ledviny, které si někdy mohou vynutit transfúzi nebo i novou operaci. Častým zdrojem krvácení jsou poranění drobných cév transplantované ledviny, která vznikají ještě v těle dárce a po transplantaci se krvácení manifestuje i odložené po několika hodinách.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 20.07.2008


27.06.2008
Mám chronické selhání ledvin, chron.glomerulonefritida s nefrot.sy.ns - nebyla zjištěna příčina onemocnění. Od 1 roku svého života trpím atopickým ekzémem. V současné době zvažujeme s manželem příbuzenskou transplantaci a mám obavu, aby můj organismus sám nepoškodil i darovanou ledvinu. Mám požadovat nějaká specializovaná vyšetření např. z oblasti imunologie nebo jiné ?

Léky po transplantaci obecně tlumí alergické reakce, atopický ekzém sám o sobě není překážkou transplantace. Chronická glomerulonefritida je souhrnný název pro větší skupinu chorob, přesné určení lze stanovit pouze biopsií ledviny, kterou jste možná již podstoupila. Některé typy glomerulonefritidy mohou napadnout novou transplantovanou ledvinu. Konzultujte s Vaším ošetřujícím nefrologem, jak vysoké je riziko ve Vašem konkrétním případě.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.06.2008


17.06.2008
Jak velká by měla být shodnost (HLA typizace) pro příbuzenskou transplantaci ledvin, aby se dal očekávat dobrý výsledek?

Dobrý výsledek transplantace od živého dárce je v současné době pravidlem i u nulové shody (tj postačí slučitelnost krevní skupiny a negativní křížová zkouška). Pokud je dárcem manžel(ka), většinou není žádná shoda a výsledky jsou přitom minimálně stejně dobré jako velmi vzácné případy úplné HLA shody (v 6ti znacích) u dárce zemřelého.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 17.06.2008


02.06.2008
ASI BY NÁS VŠECHNY ZAJÍMALO, JESTLI SE PODOBNĚ JAKO V OSTRAVSKÉ FAKULTNÍ NEMOCNICI (KDE SE LÉČÍ KMENOVÝMI BUŇKAMI CHRONICKÁ KRITICKÁ KONČETINOVÁ ISCHÉMIE) NEDAJÍ (NEBO UŽ NĚKDE VE SVĚTE ZAČÍNÁ ALESPOŇ VÝZKUM) KMENOVÝMI BUŇKAMI LÉČIT I LEDVINY.KDYŽ KMENOVÁ BUŇKA DOVEDE OBNOVIT BUŇKY V NOZE, TAK PROČ NE V LEDVINÁCH? DĚKUJI, MÁM GLOMERULONEFRITIDU A TEDY UŽ NĚJAKÁ KLUBÍČKA ZNIČENÁ

Lecba kmenovymi bunkami zatim mozna neni. Vyzkum je nejdale v transplantacni medicine, ale tam jde o zlepseni prijimani nove transplantovane ledviny, ne o zachranu ledvin vlastnich.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.06.2008


26.05.2008
Mám pánevní dystopii levé ledviny,která je výrazně ptoticky uložená a hrubě hypofunkční s atypiickým průběhem. Celkovou renální funkci mám při dolní hranici normy. Bude u mne v případě nefunkčnosti ledvin moci být provedena transplantace ledvin?

Samotný nález ptózy ledvin není kontraindikací transplantace. Pokud nebudou jiné kontraindikace, je transplantace možná. T.Reischig
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 26.05.2008


12.05.2008
Učím na střední škole a studenti se mě ptali, v jakých případech lze odebrat orgány. Vím, že jde často o lidi po autonehodě, ale jde to také například z lidí, kteří zemřou na nějakou nemoc (rakovina apod.), pokud orgán k transplantaci nebyl zasažen?

K tomu, aby mohly být od zemřelého člověka odebrány orgány, musí být splněno několik požadavků. Konkrétně zemřelý člověk nesmí být registrován v tzv. "Registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a orgánů". Pokud se jedná o zemřelé dítě (do věku 18 let) nebo o jedince nezpůsobilého k právním úkonům, musí být o možném odběru vždy informován zákonný zástupce. Ten může vyslovit nesouhlas s odběrem orgánů i po smrti tohoto jedince. Další podmínky jsou medicínské, tzn. že dárce nesmí trpět závažným infekčním onemocněním (např. AIDS, žloutenky) ani nádorovým onemocněním. V obou případech by mohlo dojít k přenosu onemocnění z dárce na příjemce a ohrozit příjemce na životě.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , evpo@medicon.cz, 24.06.2008


25.04.2008
Může člověk po transplantaci užívat na posílení imunity přípravky obsahující olej ze žraločích jater?

Efekt velký nečekejte. Ale není mi známo, že by tento přípravek mohl škodit. Tj., může.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.04.2008


20.04.2008
Dcera má transplantovanou ledvinu od mého manžela 7.roku ted leží v Hradci protože jí manželova ledvina přestává pracovat a už byla několikrát na dialýze jakou má ještě naději.

Bez znalosti příčiny zhoršení funkce nelze odpovědět. Obecně při selhání 1. ledviny není důvod neprovádět další transplantaci v budoucnosti.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 22.04.2008


09.04.2008
Chtěla bych být dárcem orgánů. Co pro to musím udělat?

Dárcem orgánů (během života) může být dospělý zdravý člověk, ale darovat lze jen osobě blízké nebo emočně zpřízněné. Nelze se přihlásit k darování neznámému příjemci. Po smrti se v ČR předpokládá u každého občana souhlas s darováním. Tj. pokud se aktivně nenahlásíte do registru občanů, kteří si darovat orgány po své smrti nepřejí, dárcem se stát můžete. Lékař by dle zákona u každého zemřelého (který není ve výše zmíněném registru) měl zvážit, zda není vhodným dárcem orgánů.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 09.04.2008


09.04.2008
Jsem 5 let po transplantaci ledviny, zatím vše v pořádku. Letos bych se rád vydal do Nepálu, pro který jsou doporučena některá očkování, jako žlutá zimnice, břišní tyfus, žloutenka, apod. a je potřeba se chránit před malárií. Existuje seznam dovolených typů očkování při braní imunosupresiv (v mém případě Cellcept a Prograf) a jsou vůbec účinná? Slyšel jsem, že není možné očkování živými vakcínami. Které to jsou? Jak se postavit k antimalarikům?

Očkovat živými vakcínami nelze, hrozí infekce viry obsaženými ve vakcínách. Prevence malárie je možná a vyzkoušená. Lze brát antimalarika (např. lariam, nutné se ale domluvit se specialisty z infekční kliniky, kteří mají informace o resistentních formách malárie v konkrétní oblasti a případně doporučí jiný preparát). Vždy doporučený preparát konzultujte s ošetřujícím nefrologem, některé mají interakce s prografem. Lze ale vybalancovat úpravou dávky prografu a kontrolou hladiny.

Očkování proti žluté zimnici (ostatní z Vašeho seznamu jsou možná) je problém. Jedná se o živou vakcínu. Žlutá zimnice je smrtelné onemocnění. Některé státy vůbec nepustí turisty do země, pokud nemají očkování. Lze někdy udělit výjimku (sdělí velvyslanectví), budete-li mít lékařské potvrzení, že očkování není možné provést. Ale pak je riziko nákazy. Informujte se v některém centru specializovaném na tropické choroby (obvykle je při každé fakultní nemocnici v rámci infekčních klinik), jaké je skutečné riziko žluté zimnice v Nepálu. Při relativně nízkém riziku můžete riskovat a chránit se jen repelenty proti hmyzu přenášejícím tuto chorobu....


MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 10.04.2008


07.04.2008
Chodím na dialýzu 10 let. Můžu mít děti když jsem dyalizovana? Jezdim tam od 20 let a ani jednou jsem ještě neměla transplantaci. Vloni jsem byla těhotná, ale moje doktorka mi doporučila to dát pryč. Prosím, napište mi jestli můžu mít děti.

Úspěšné početí a zvláště pak dokončené těhotenství je u hemodialyzovaných žen velice vzácné. Riziko vývojových vad je nemalé, často těhotenství končí spontánním potratem. Po transplantaci je naopak těhotenství u mladých žen vcelku běžné a průběh nebývá (pokud transplantovaná ledvina dobře funguje) příliš komplikovaný. Je správné počkat alespoň 1-2 roky od transplantace. Optejte se ošetřujícího lékaře, jaký byl důvod Vás (jako 20-ti letou) nezařadit na čekací listinu k transplantaci. Možná, že tento důvod již neplatí.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 08.04.2008


07.04.2008
Co mám dělat abych otěhotněla opravdu si moc přeju dítě ale hlavně aby bylo zdravé. Od posledního těhotentví jsem neotěhotněla a žádnou antikoncepci nemám. Doufám, že mi poradíte a ještě se chci zeptat když budu po transplantaci ledviny, tak můžu mít normalní život? A když otěhotním po transplantaci a odejde mi ledvina můžu normálně rodit? Mám z toho strach myslím si, že lepší by bylo, kdybych otěhotněla když chodim na dialýzu. Poraďte mi, prosim, chci vědet všechno o těhotných na dialýze a u nás mi nikdo nic neřekne a ani mi neporadi. Jezdím na dialýzu 10 let, mám to dědičné po mém otci.

Jak bylo odpovězeno v předchozím dotazu: pokud má být reálná naděje na úspěšné těhotenství, tak jedině po transplantaci. Transplantaci neodkládejte. Zvláště pokud rozhodnutí léčit se dlouhodobě dialýzou a ne transplantací bylo Vaše a ne z důvodu zdravotního problému, který by transplantaci bránil. Čím déle trvá léčba dialýzou před transplantací, tím horší výsledky transplantace jsou! Máte vrozenou chorobu ledvin. Riziko přenosu nemocného genu na potomka určitě existuje, ale dá se vyjádřit procenty jen při přesné znalosti Vaší nemoci ledvin. To by Vám měl vysvětlit ošetřující nefrolog. Jinak je velmi pravděpodobné, že v průběhu těhotenství půjde z plodové vody geneticky určit, zda je dítě nosičem nemocného genu. Také ale nemůžete vyloučit, že za 20 let, kdy by se u něj nemoc měla projevit, nebude již možné genovým inženýrstvím nemocné geny opravit a řadu dědičných chorob vyléčit.

Bez ohledu na těhotenství pamatujte, že u vhodných kandidátů transplantace v porovnání s dialýzou výrazně prodlužuje život. Ve Vašem věku rozdíl může činit 10-20 let navíc...O tom, zda jste vhodným kandidátem, by měl rozhodnout Váš nefrolog ve spolupráci s transplantačním centrem.


MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 08.04.2008


04.04.2008
Jsem jeden rok po druhé transplantaci ledviny - úspěšné, první ledvina mi fungovala 16 let. V současné době jsem maminkou, mám dvě děti 2 a 3 roky. Mám dvě otázky

  1. Díky imunosupresi jsem často nemocná, mohu užívat přípravek Wobenzym? Mám strach, že enzymy v něm obsažené změní můj metabolismus a tedy i třeba vstřebávání a následné hladiny léků, které užívám (Prograf, Celcept, Prednison)?
  2. Brzy nás čeká nástup do mateřské školy a tedy více nemocí, je možná alespoň částečná prevence? Příklad: Se starší dcerou jsem se minulý týden ve středu vypravila k lékařce, měla teplotu 38, výtok z nosu, bolest v krku, byly jsme poslány domů s tím že je to viroza (výtěr neudělala) a dostala na to kapky Fenistil..., o víkenku omarodila i mladší dcera a já dostala v neděli horečku, bolesti v krku.., v pondělí jsme opět navštívili lékařku, bez výtěru stanovila dětem diagnózu-hemofila, nasadila antibiotika (Augmentin), mně v nemocnici na ORL následně našli spálovou angínu..., nyní se již léčím. A léčíme se celá rodina. Ptali jsme se s manželem, zda by bylo možné při potížích udělat dětem výtěr a začít se případně léčit okamžitě. Údajně si děti musí budovat imunitu a ve výtěru by takto brzo nic v laboratoři nenašli. Je tomu opravdu tak? Jsem velmi zklamaná, protože takto jsme onemocněli postupně všichni, já na tom byla nejhůř. Nechci zpochybňovat ničí práci, jen se bojím o ledvinu a zajímám se o danou problematiku.

  1. Efekt Wobenzymu na snížení rizika infekcí nebyl v solidních studiích prokázán, po transplantaci už vůbec ne. Neuškodí, ale peníze bych investoval lépe..
  2. Odlišit virovou infekci (která ale také může být pro nemocného po transplantaci nebezpečná) od bakteriální lze u dětí s určitou pravděpodobností náběrem krve a stanovením C-reaktivního proteinu. Bez výtěru určit typ mikroba nelze. Je správné provést výtěr hned při rozvoji symptomů a před nasazením antibiotik. Poté často výtěr vyjde falešně negativní díky efektu antibiotik. Brát preventivně antibiotika při infekci dětí není správný postup. Mají řadu nežádoucích účinků a hrozí rozvoj rezistence bakterií. Lze doporučit pouze přísná hygienická opatření, což může být ale obtížné při péči o malé dítě. Nepoužívat stejné nádobí, pečlivě si mýt ruce, omezit velmi blízké kontakty, případně nosit roušku. Při symptomech u Vás, je nutné kontaktovat transplantačního lékaře, který by zajistil diagnostiku (výtěry, ev krevní vzorky) a případně dal správná antibiotika!! Řada běžných antibiotik se nesmí po transplantaci užívat pro reakce s imunosupresivy!! Nevím, zda kapacita ambulancí a lůžek ve Vašem transplantačním centru to umožní, ale řada pracovišť raději sama diagnostikuje a léčí všechny komplikace u svých pacientů po transplantaci. Přístup k nemocnému po transplantaci s infekcí je zcela odlišný.
Zjistěte si, zda jste prodělala plané neštovice v dětství. Pokud ne, byla byste při této infekci u Vašich dětí velmi ohrožena a bylo nezbytné podávat preventivně léky i Vám.

MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 04.04.2008


24.03.2008
Manželovi možná hrozí transplantace ledviny, má krevní skupinu A1 pozitivní, já mám krevní skupinu 0 pozitivní, mohla bych mu teoreticky darovat ledvinu. Dále jsem se chtěla zeptat, mohou-li darovat nezletilé děti ledvinu, pokud se jedná o jeho dceru a má krevní skupinu A ale negativní a od jakého věku je možno ledvinu darovat.

Dárce krevní skupiny 0 může darovat příjemci všech krevních skupin. Nezletilý (do 18 let) nesmí ledvinu darovat. Rh faktor (tj pozitivní / negativní) nehraje v transplantologii významnou roli.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 25.03.2008


17.03.2008
Jsem 8let po operaci levé ledviny. Byl v ní nádor 5x5cm, již tlačila na slinivku,tak se lékaři rozhodli ledvinu odoperovat.Báli se aby nádor nebyl zhoubný, tak prý ještě tak ještě očistili,seškrábali, slinivku. Nádor zhoubný nebyl. Operace proběhla r.2000. Byl jsem sportovec od mala až dva dny před operací, to mi bylo 48 let.Od té doby se mi začali projevovat neduhy-při sebemenší námaze zadýchávání (zavzdušnění), bolení nohou, zvýšený cukr, vysoký tlak, bolesti břicha po nějaké námaze, únava, zvýšené pocení, jsem častěji nemocný (dýchací cesty). Po operaci jsem prodělal chemoterapii. Chodím do zaměstnání, pracuji okolo rodiného domu a snažím se být aktivní. Prosím odpovězte mi zda mé broblémy nějak souvisí s operací a co operace múže ještě zvýraznit.

Podání chemoterapie po operaci nezhoubného nádoru není obvyklé. Informujte se u svého ošetřujícího lékaře, jaký byl její důvod. Pokud je Vaše druhá ledvina zdravá, měla by bez problémů zajistit funkci a klinické symptomy nelze vysvětlit poruchou funkce ledvin. Pokud bylo nutné odebrat větší část slinivky břišní, je možný nedostatek tvorby insulinu. Ten by mohl vysvětlit zvýšené hodnoty cukru v krvi.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 21.03.2008


04.03.2008
Jsem 15let po transplantaci ledviny a po dva měsíce jsem sledována kvůli zhoršení fc. hodnot kreatininu je nyní 150, užívám kombinaci cellcept a sandimun, mám ještě šanci se udržet bez dialýzy, jsou ještě nějaké kombinace léků?

Existuje řada kombinací, které mohou stabilizovat nebo i zlepšit funkci ledviny. Je důležité, jak výrazné je zhoršení. Samotná hodnota kreatininu 150 je relativně uspokojivá a zhoršení k dialýze může trvat dlouhé roky. Pokud jde ale o zhoršení z nízkých hodnot (např. 90 na 150), je nutné stav řešit, protože hrozí další progrese. V každém případě musí být objasněna příčina, často je nutná biopsie transplantované ledviny. Podle výsledku transplantační nefrolog zvolí léčbu.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 21.03.2008


17.02.2008
Manžel potřebuje transplantaci ledviny, chci mu darovat svoji, ale jelikož dosud neznáme své krevní skupiny, budeme až příští týden vědět, je-li to možné. Četla jsem na internetu o tzv. zkřížené transplantaci ledvin. Pokud bychom neměli kompatibilní skupiny, kam bychom se měli obrátit, abychom se mohli nějakým způsobem dobrat k registru dárců a zrealizovat zkříženou transplantaci?

Registr pro dárce/příjemce s neslučitelnou krevní skupinou v rámci celé ČR neexistuje. V takovém případě je nutné se informovat, zda ve Vašem transplantačním centru nemají jiného dárce, který by recipročně (zkříženě) mohl darovat ledvinu manželovi a Vy byste darovala příjemci od dotyčného dárce. Počty transplantací ledvin ze živého dárce jsou bohužel v ČR malé a není proto příliš velká šance, že se takový dárce (pár) najde a současně souhlasí s touto procedurou.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 21.03.2008


16.02.2008
Je možné darovat ledvinu po prodělané žloutence typu C ci B?

Po prodělané žloutence typu C i B je vysoké riziko přenosu nákazy na příjemce. Pravděpodobně nebude možné ledvinu darovat, ale doporučil bych vyšetření v transplantačním centru. Lze velmi citlivými metodami detekovat v krvi nukleovou kyselinu virů žloutenky a pokud by byla jasně negativní, dárcovství by možné bylo.
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 19.03.2008


24.01.2008
Chcem vediet ci pri odobrati ladviny nefunkcnej ktora ma zuzenu cievu 80%a sposobuje vysoky tlak hrozi nejake nebespecensto o moj zivot ked navstevujem dializu 3 razi do tyzna.

Odstranění nefunkční ledviny s 80% stenózou tepny nebude mít vliv na intenzitu další dialyzační léčbu. Rizika operace vyplývají z Vašeho celkového zdravotního stavu, především z funkce srdce, míry postižení cév kornatěním (aterosklerózou) a funkce plic. V tomto ohledu je třeba konzultovat Vaše ošetřující lékaře, kteří Váš zdravotní stav podrobně znají. Odstranění takové ledviny může vést ke zlepšení kontroly tlaku, ikdyž i tak je pravděpodobné, že léky na snížení tlaku budete potřebovat i po operaci. Na druhé straně, pokud nelze úspěšně krevní tlak snížit správně nastavenou hmotností po dialýze a léky, je operace potřebná a riziko se vyplatí podstoupit. Dlouhodobě vysoký krevní tlak je nebezpečný a povede k selhání srdce či cévním komplikacím (např. mrtvici). Je zcela nezbytné dostat tlak pod kontrolu (tj hodnot do 140/80 před dialýzou).
MUDr. Tomáš Reischig, I. interní klinika FN Plzeň, reischig@fnplzen.cz, 05.02.2008


18.01.2008
Můj syn trvale bydli ve Francii, kde mu byla též transplantována ledvina. Kdyby náhodou při své cestě ke mně do Čech pocítil nějaké potíže, může se obrátit na nemocnici v Plzni ?

Může, není problém, ať nosí s sebou lékařské zprávy z Francie, seznam léků, které užívá atd.
MUDr. Tomáš Reischig, reischig@fnplzen.cz, 18.01.2008


16.01.2008
Cetl jsem take tyto zakony a byl jsem i u VZP - i ty nemohli mne dale rici jak se ceska legislativa k tomu vyjadruje. Jeste jedna otazka mne napadla: Urcite dostanu takovy prukaz ze zahranici (mam 2 obcanstvi). Co se stane kdyz umrti bude v CZ a CZ nedovoluje nebo nema moznost me prani vyhovet? Nemam zadne potize darovat nektere organy, ale co se stane me telu? Vyhovite pak podle prukazu jineho statu, ze se dostanu tam kde to dovoluji byt darcem celeho tela pro pruzkum?

Na doplňující otázku odpověď neznám. Navíc skutečně nemohu vyloučit, že využití těla pro výzkum či výuku studentů (např. na pitvy pro studenty medicíny) je možné i v ČR. Pokud odpověď nedali právníci z KST, lze sporně doporučit nějakou info linku na ministerstvu zdravotnictví či školství.
MUDr. Tomáš Reischig, reischig@fnplzen.cz, 16.01.2008


15.01.2008
Muzu v Ceske Republice pozadat o totalni transplantace tela na vyzkum, pripade ze budu po smrti. (Napriklad existuje tato prihlaska v Nemecku i v jinych statech.) Kde bych mohl se prihlasit? Kdyz ne, prihlasil bych se v Nemecku, aby me telo mohli pro ucel vedy pouzivat. V tomto pripade jak probehne pripade umrti transport me telo do toho statu?

Zřejmě přepokládáte využití svých orgánů po smrti, tj. těch, které lze transplantovat a případně dalších tkání pro výzkum. Podle platné legislativy lze odebrat posmrtně orgány pro transplantaci u všech občanů ČR, kteří se aktivně během života nezaregistrovali v registru osob odmítajících odběr svých orgánů či tkání po smrti. V tomto případě se jedná o využití orgánů a tkání pro potřebu léčby pacientů, nikoliv explicitně pouze pro výzkum. Možnosti odběru orgánů či tkání za účelem výzkumu Transplantační zákon z r. 2002 nespecifikuje. Informace o této problematice nemám k dispozici, stejně tak pravidla platná v jiných státech. Přesnější údaje lze možná získat dotazem na Koordinační středisko transplantací ČR http://www.kst.cz/web/home.php
MUDr. Tomáš Reischig, REISCHIG@fnplzen.cz, 16.01.2008


16.12.2007
Je mi 16 let a chtěla bych darovat ledvinu. Nemám nikoho, kdo by jí potřeboval, ale chtěla bych pomoci někomu, kdo to potřebuje. A nevím, od kolika let se to může a jestli můžu darovat ledvinu někomu, koho vůbec neznám.

Velmi si cením Vaší snahy někomu pomoci a darovat ledvinu. Žjijícím dárcem ledviny může být dle našich právních norem osoba starší 18 let. Vzhledem k tomu, že jste velice mladá, máte celý život před sebou a nikdo z nás neví, co ho v životě může potkat, tak bych se Vám v současné době vaše přání darovat ledvinu snažila rozmluvit. Jistě budete mít děti a život s jednou ledvinou je možný bez zvláštních omezení, nicméně každé těhotenství je pro organismus ženy zátěží a jistě by pro vás nebylo dobré se vystavovat zvýšenému riziku. Pokud byste chtěla jakékoli další informace, případně nás navštívit, velice rada se Vám budu já nebo moje kolegyně věnovat.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 18.12.2007


29.10.2007
Mám 12 let transplantovanou ledvinu, nyní chodím 3 měsíc na dialýzu 3krát týdně. Za jak dlouho po vysazení Neoralu a Prednisonu mohu být zařazena do transplantačního programu??

Už nyní by u Vás měl lékař dialyzačního střediska provést všechna vyšetření, která jsou nezbytná pro zařazení do čekací listiny na transplantaci ledviny. u některých pacientů po vysazení imunosuprese dochází k tomu, že se nefunkční ledvinný štěp zvětší, je bolestivý, pacient má teplotu, chřipkové příznaky... V tomto případě je nutno štěp vyjmout a po zhojení chirurgické rány je možno pacienta do čekací listiny na další transplantaci zařadit. Obecně lze říci, že pokud nemá pacient jiné nemoci, které by další transplantaci kontraindikovaly, může po půl roce od znovuzahájení dialýzy čekat na další transplantaci.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 30.10.2007


13.10.2007
Jsem po transplantaci necelé 3 měsíce a asi 2 měsíce trpím otoky a bolestivostí obou nártů, nemůžu chodit rychle. Před transplantací jsem užívala milurit a měla asi 4 dnavé záchvaty. Je mi 34 let.Chci se informovat, co dělat, abych se mohla víc pohybovat, kromě toho, že to bolí, jsem i přibrala asi 6 kg a teď vážím při 168cm 81kg. Jsem ráda,že mám novou ledvinu,funguje dobře,jen bych se ráda hýbala jako dřív.

Určitě o svých problémech řekněte ošetřujícímu lékaři. Bolesti mohou mít různé příčiny a měla byste být dobře vyšetřena. Jednou z možností bolesti nártů může být i porucha metabolismu vápníku a fosforu vyplývající z poruchy funkce příštítných tělísek, osteoporoza, ev. cévní obtíže ... Bez podrobnějšího vyšetření nelze učinit diagnozu a příčinu Vašich obtíží léčit. Nadváha vašeho problémy zhoršuje a i tento problém byste měla řešit změnou dietních návyků a vyšší pohybovou aktivitou (i když v současné době jste bolestí limitována. Určitě kontaktujte a informujte o potížích svého lékaře!
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 31.10.2007


11.10.2007
Jsem po transplantaci ledvin, zatím díky bohu a Vám lékařům vše v pořádku. Prosím Vás o informaci, kdy podle Vás bude možné léčit onemocnění ledvin ( tím myslím absolutní selhání ledvin ) za pomoci kmenových buněk. Děkuji Vám předem za odpověď.

V současné době je otázka léčby selhání ledvin kmenovými buňkami velmi vzdálenou budoucností. Domnívám se, že na tomto poli ani žádný větší základní výzkum z hlediska náhrady funkce ledvin neexistuje. Domnívám se, že pro naši generaci kmenové buňky nebudou metodou léčby selhání funkce ledvin.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 15.10.2007


27.09.2007
Jsem již po dvou TX ledvin a v současné době jsem opět dialyzována. Jsem momentálně kontraindikována na TX jelikož můj BMI je 36. Vím, že čím dříve bude TX tím lépe. Chci se zeptat proč tak striktně dodržujete BMI 35 a nedáváte spíše na rozložení kostry. Znám více lidí, kteří mají BMI do 35, ale mnoho tuku na břiše. Onemocněním chronickou glomer. trpím již 25 let. Střídají se TX a dialýza. Můj metabolismus je velmi narušen, hubnutí, tloustnutí, díky neuvěřitelnému množství léků. Nyní se nacházím ve fázi, kdy prostě nemohu zhubnout.

Maximální hranice BMI (body mass index) je stanovena na 35. Obezita je problémem pro transplantaci z několika důvodů. Jedním je fakt, že hojení rány u pacientů s velkou tukovou podkožní vrstvou bývá komplikované, navíc i imunosupresivní léčba negativně může zasahovat do hojení rány. dalším z důvodů je i fakt, že obézní pacienti mají horší funkci transplantované ledviny a též mají větší riziko dlouhodobých komplikací. Častěji se u nich vyskytuje po transplantaci cukrovka, hypertenze, ischemická choroba srdeční, problémy s pohybovým aparátem atd. hranice BMI je stanovena arbitrárně, pokud je hodnota Vašeho BMI na hranici maxima, je důležité i celkové rozložení tuku. Bylo by proto vhodné, aby Vás viděl v pretransplantační ambulanci chirurg a k indikaci se vyjádřil. Na stránkách najdete kontaktní adresy lékařů či koordinátorek jednotlivých transplantačních center, podle místa vašeho bydliště a dialyzačního střediska si domluvte vyšetření v konkrétním transplantační centru, které by eventuelně transplantaci ledviny provedlo.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 01.10.2007


20.09.2007
Chtěla bych Vám celému týmu transpl. centra poděkovat a hlubokou poklonu za to co pro pacienty dělate. Je to dřina a těžká robota vracet zdraví. Mám krevní sk. Arh´+, manžel má 0rh+. Je naděj že mu někdy budu moc dát ledvinu? Manžel je tři roky po komplikované transpl.ledviny od živého dárce/muj bratr/ Je dibetik 2st. Vím že ledvinu tuto nemá do penze a jednou bude potřebovat novou. A to chci ten dárce být já. Již ted se znažím zdravě se stravovat a cvičením si hlídat váhu.

Děkuji za dotaz a za Vaši ochotu pomoci v budoucnu manželovi. Pokud je váš manžel krevní skupiny 0, jeho dárce by měl mít také krevní skupinu 0. Tzn, že vy byste se v současné době dárkyní stát nemohla. I když jsou známy práce, kdy byly úspěšně transplantovány ledviny s inkompatibilní krevní skupinou. k takovému výkonu musí být pacient specielně imunologicky připraven. v ČR jsme zatím takové transplantace neprovedli. Vašemu manželovi přeju, aby mu ledvina stále dobře fungovala a vám oběma pevné zdraví.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 24.09.2007


19.09.2007
Je možné sa zaregistrovat aj v cechach ked som zo slovenska a co vsetko k tomu potrebujem. Dakujem za odpoved. Este vas chvalim za vic informacii o tejto chorobe ako mame na slovensku.

V současné době striktně dodržujeme dohodu všech transplantačních center a cizím státním příslušníkům ledviny od zemřelých dárců netransplantujeme. Jediným důvodem je to, že orgánů je nedostatek a nemůžeme brát orgán a šanci občanům, kteří žijí v ČR. Jiná je situace u transplantací ledvin od žijících dárců, tyto výkony cizincům v Čechách provádíme.
Tzn. že žádné transplantační centrum by vás nemělo do české čekací listiny zaregistrovat. Problém registrace v několika čekacích listinách je jednou z etických otázek, která je diskutována na vědeckých kongresech a kterou se zabývají i orgány EU.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 24.09.2007


18.09.2007
Manzel ma chronicke zlihanie ladvin. Ochorel ako 42 r. je mozne zistit ci take nieco hrozi nasim detom ktore maju 8 a 5 rokov?

Většina onemocnění ledvin není dědičná, ale některá onemocnění jako například polycystoza ledvin ano. Je důležité vědět, o jaké onemocnění se u vašeho manžela jedná. Pokud by se jednalo o dědičné onemocnění, existuje určité riziko, že by tímto onemocněním mohly trpět i vaše děti. V tom případě by měly být vaše děti geneticky vyšetřeny ve specializované poradně.
MUDr. Eva Pokorná, CSc. , eva.pokorna@ikem.cz, 26.09.2007


13.09.2007
Chodím už dva roky na dialýzu 3x týdně na 4 hod. Zajímalo by mě, jestli se automaticky dostanu do registru čekatelů na transplantaci ledvin, nebo musím požádat. Ohledně tohoto jsem nebyl nikým informován.

Pokud máte selhanou funkci ledvin a chodíte na dialýzu není automatické, že jste zařazen do čekací listiny na transplantaci ledviny. K tomu, abyste mohl dostat ledvinu, musíte být registrován právě v čekací listině. Do čekací listiny Vás musí zařadit ošetřující lékař na dialýze a příslušné transplantační centrum.
Obraťte se přímo s tímto dotazem na lékaře vašeho střediska. O možnosti transplantace by měl být informován každý pacient včas, tj ještě před zahájením dialýzy. Je možné, že trpíte některou další nemocí, pro kterou nemůžete podstoupit transplantaci, ale i o tom byste měl samozřejmě být informován lékařem.

MUDr. Eva Pokorná, CSc. , evpo@medicon.cz, 18.09.2007


26.07.2007
Jak bych se mohl dostat do registrace dobrovolných dárců orgánů a co by to vše obnášlo. Jestli mám navštívit svého lékaře nebo jsou nějaké informace na webu.

V České republice platí princip předpokládaného souhlasu s darováním orgánu po smrti s tím, že ti co nesouhlasí se musí zaregistrovat do Registru osob nesouhlasících s posmrtným darováním tkání a odběru. Pokud byste se chtěl stát dárcem orgánu po smrti, nemusíte proto udělat nic. Je vhodné abyste o svém přání informoval své blízké.
MUDr. Eva Pokorná, CSc., evpo@ikem.cz, 01.08.2007


24.06.2007
Musí dárce ledviny chodit na nějaké kontroly?

Každému dárci ledviny je nabídnuto, že bude po celý zbytek života pravidelně sledován. Důraz je kladen na sledovaní funkce zbylé ledviny. Z velkých statistik je známo, že dárci ledvin patří k nejzdravější populaci a dožívají se i nejvyššího věku. Přispívá k tomu i skutečnost, že jsou pravidelně lékařsky sledováni.
24.06.2007


Zpět na poradnu


Transplantační centra Informační zdroje Imunosupresivní léky Slovníček Poradna
Mapa webu Kontakty Partneři

Praha běží vstříc transplantacím
 

Program transplantace ledvin od žijících dárců

Eulod

RSS verze 1.0
RSS (verze 1.0)

 

Česká transplantační společnost

Stránky pro odborníky

Český Tým Transplantovaných

 
© 2007 Česká Transplantační Společnost Datum poslední aktualizace: 21. 06. 2017